Прокуратурата се отказа от делото срещу Прокопиев, Трайков и Дянков

Иво Прокопиев и Трайчо Трайков в съда. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не е подала жалба срещу оправдателните присъди на бизнесмена и издател Иво Прокопиев и двамата бивши министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Срокът за протестиране е изтекъл, което означава, че те са окончателно невинни. Крайната дата за подаване на жалба е била 5 май. Към понеделник в съда няма депозирана такава.

Тримата бяха обвинени заради продажбата на държавните дялове в електроразпределителното дружество EVN. Заедно с тях обвиняеми бяха и тримата служители на инвестиционния посредник "Булброкърс" – Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев.

Разследващите твърдяха, че държавата е била ощетена чрез умишлено занижаване на цената на акциите. Най-странно бе обвинението срещу Прокопиев, който бе привлечен към отговорност като помагач. Тезата на прокуратурата бе, че той е помогнал на Дянков и Трайков да извършат престъпление с едно свое изказване на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всички обвиняеми по това дело бяха оправдани още на първа на инстанция. Решението бе потвърдено и от апелативния спецсъд преди три седмици.

Към момента от прокуратурата не съобщават официално дали са се отказали да протестират. Държавното обвинение обаче има навика да приключва тихомълком дела, започнали шумно.

По същия начин преди години прокуратурата отказа да протестира оправдателната присъда срещу сегашния транспортен министър в оставка Росен Желязков по делото за аферата с бюлетините "Костинброд". Желязков бе обвинен като главен секретар на Министерския съвет. След оправдателна присъда на първа инстанция прокуратурата не обжалва и решението влезе в сила.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?