Прокуратурата се отказа от едно от обвиненията по "Суджукгейт"

Прокуратурата се отказа от едно от обвиненията по "Суджукгейт"

Прокуратурата се отказа от едно от обвиненията, повдигнати на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, разследван по т.нар. "Суджукгейт", пише във вторник специализираният сайт "Лекс".

Той нашумя с това, че е изнудвал собственик на месокомбинат в Добрич за 4 тона суджук от името на премиера Бойко Борисов. Срещу него бяха повдигнати общо шест обвинения.

Основната част от тях бяха свързани с изнудването на бизнесмена от Добрич, който от 2012 г. насам е бил принуждаван от Мартинов да върши различни услуги, за да не бъде "смачкан" бизнесът му. Бившият депутат ще отговаря още за принуда на двама висши полицаи в Добрич, както и на шефа на местния клон на ВиК.

Разследващите обаче са се отказали да поддържат обвинението му за закана с убийство от декември 2011 г. срещу общински съветник, когото заплашил с думите: "Спри да се занимаваш със зърно и с мене, защото ще те изчистя" и "Трябваше да изчистя и теб и семейството ти".

В хода на разследването обаче станало ясно, че потърпевшият не е почувствал основателен страх за живота си и делото в тази му част е прекратено заради липса на доказателства.

Адвокат на Мартинов Христо Ботев е обжалвал в спецсъда постановлението, защото е искал делото да бъде прекратено поради липса на извършено престъпление. Съдът е отказал, като е приел жалбата за недопустима заради липса на правен интерес. Определението обаче е отменено от Апелативния специализиран наказателен съд, който казва, че спецсъдът е бил длъжен да се произнесе по жалбата. Миналата седмица жалбата вече е разгледана от спецсъда, но отново не е била уважена, уточнява "Лекс".

Освен Мартинов, обвиняеми по делото са още близкият му приятел Петър Малджиев, ръководителката на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова и ексшефа на добричката полиция Веселин Колев.

Тя бе привлечена към наказателна отговорност за това, че издала заповед за затваряне на пицария, която е собственост на съпругата на подателя на сигнала срещу Мартинов – Кирил Костов.

Колев пък ще отговаря за заплаха с убийство срещу един от ключовите свидетели по делото, както и за това, че принудил двама автоконтрольори от Добрич да не санкционират водач за пътно нарушение, както и че е принуждавал вещи лица да дават неверни заключения по делото за смърт на пътя. Става въпрос за разследването срещу бившия зам.-министър на финансите от кабинета "Сакскобургготски" Красимир Катев, който през лятото на 2012 г. причини смъртта на двама души, след като навлезе с джипа си в насрещното платно край Балчик и удари челно друга кола.

Последен бе обвинен Петър Малджиев, за когото прокуратурата твърди, че през ноември 2017 г. е заплашил с убийство двама от свидетелите по делото, а спрямо трети се опитал да упражни принуда, като го заплашил със саморазправа. Целта е била да се оттеглят вече депозирани показания срещу Мартинов и Колев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?