Прокуратурата се отказа от обвиненията срещу проф. Сербезова

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата се е отказала да поддържа обвиненията за всяване на паника срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. По време на заседание пред Софийския градски съд, който гледа процеса като втора инстанция, прокурорът е заявил, че няма осъществено престъпление.

Сербезова бе оправдана от първата инстанция. Прокуратурата твърдеше, че тя е всяла паника сред населението със свои изказвания в интервюта през миналата година в началото на кризата с коронавируса. Тогава тя неколкократно заяви, че има недостиг на определени медикаменти в аптечната мрежа.

Въпреки че същите опасения бяха изказани от редица институции като Европейската комисия и Световната здравна организация, прокуратурата не се отказа от абсурдните обвинения. Тя настояваше Сербезова да бъде призната за виновна и глобена. Делото бе връщано за доразследване и внасяно отново в съда.

Сега разследващите са сменили мнението си. Според тях оправдателната присъда на Сербезова трябва да бъде потвърдена. Съдът ще се произнесе в срок от един месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България