Прокуратурата се произнася до 10 дни за конфликта на репортери със съдебни полицаи

До десетина дни се очаква да бъдат готови резултатите от проверката, която прокуратурата ще назначи по случая от събота. Тогава служители на съдебната охрана влязоха в конфликт с репортери в сградата на Софийския районен съд (СРС). За проверката съобщи в понеделник градският прокурор на София Николай Кокинов, при когото журналисти от БНТ, бТВ, Нова телевизия, БТА, TВ 7 и ББТ депозираха жалба срещу действията на съдебната охрана.

Сблъсъкът стана, след като съдът освободи от ареста собственика на сайта АренаБГ Елиан Гешев, задържан от спецполицаи в петък по обвинение за разпространение на педофилски кадри и нарушаване на интелектуалните права. Съдът обаче не уважи доводите на прокуратурата и пусна Гешев без никакви условия. Когато извеждаха от залата Гешев, охранителите разблъскаха чакащите го журналисти, при което някои от тях получиха леки наранявания.

В понеделник Кокинов заяви още, че ще провери всички обстоятелства, включително и това как са назначени ръководителите на съдебната охрана - на областното звено в София и на главната дирекция. Проверката ще включва и установяването на задълженията на тези служители. Ще поискаме и копия от материалите, които са излъчени в медиите по случая, добави Кокинов.

Прокурорът каза още, че няма никакъв проблем журналисти да комуникират с освободени лица. Кокинов добави, че ще провери защо след като е освободен без мярка за неотклонение от ареста, Гешев е изведен от съдебната зала с белезници.

Журналисти от всички медии инициираха подписка в подкрепа на пострадалите в събота журналисти в сградата на СРС. Тя ще бъде връчена по-късно през деня в Министерството на правосъдието. Ще бъде инициирано и обжалване на всички наскоро приети правила за присъствието на журналисти в сградите на различните съдилища.

Споделяне

Още от България