Прокуратурата се проваля по делата срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин

Даниел Митов и Христо Ангеличин пред съда, снимка БГНЕС

Специализираният апелативен съд оправда изцяло бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин по делото за покупката на самолетните билети. На първа инстанция Митов пак бе оправдан, но съдът наложи четиригодишна присъда на Ангеличин, която бе отменена.

Двамата бяха изправени пред съда заради сключено споразумение между Външно министерство и Министерството на земеделението и храните (МЗХ) с туроператорска фирма, която осигурявала самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания.

Даниел Митов първоначално бе обвинен за престъпление по служба, но после обвинението бе променено в по-лекото – злоупотреба с доверие. Ангеличин бе обвинен за безстопанственост, като прокуратурата твърдеше, че той не контролирал подчинената му дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" във външно министерство. Именно тя е превела сумата на търговското дружество за ползването на туроператорските услуги.

Спецпрокуратурата твърдеше пред съда, че външното министерство не е трябвало да плаща парите, защото фирмата не е спазила ценовото си предложение. Парадоксът по делото е, че щета за държавата няма, тъй като изплатените близо 500 000 лв. са били върнати от фирмата.

Преди месец Христо Ангеличин бе оправдан на втора инстанция и по делото за покупката на телефонни централи за 12 български посолства. Първоинстанционният спецсъд бе осъдил Ангеличин на две години условно за сделката, но апелативните магистрати го оправдавха напълно.

Пред апелативния спецсъд адвокат Даниела Доковска пледираше, че с действията си Христо Ангеличин не е извършил престъпление, а прокуратурата настояваше за по-тежко наказание от присъдените му две години условно за безстопанственост.

Двете присъди могат да се обжалват пред Върховния касационен съд.

Споделяне

Още от България