Прокуратурата се съмнява, че МВР може да контролира обвинените в радикален ислям

Прокуратурата се съмнява, че МВР може да контролира обвинените в радикален ислям

Мярката за неотклонение "домашен арест", наложена миналата седмица на седмина от обвиняемите за проповядване на радикален ислям в Пазарджик, трудно ще бъде контролирана от органите на МВР. Това е основният аргумент на прокуратурата да протестира променените мерки пред втората инстанция с искане – те да бъдат върнати в ареста.

В протеста на прокуратурата е посочено още, че подсъдимите продължават да посещават ислямски сайтове дори в условията на затвора. Това показвали представени по делото справки от ДАНС.

В иззетите от затворническите килии мобилни телефони се съдържали и снимки с джихадистки характер на турски език, както и данни за посещение на сайтове и видеоканали, пропагандиращи идеите на ислямски бойци и идеолози. Общо 14 души са подсъдими пред Окръжния съд в Пазарджик по второто дело "за проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Единият от обвиняемите е изправен на съд, заради проповядване на омраза на религиозна основа в периода от октомври 2013 г. до края на ноември 2014 г. в Пазарджик. Според обвинението той правел това чрез думи, разпространяване на религиозна литература, както и с муджахидински жест с показалеца на ръката (изправен и насочен нагоре показалец).

Вторият обвиняем е предаден на съд за проповядване на омраза на религиозна основа в периода от март 2013 г. до края на ноември 2014 г. в Пазарджик. Според обвинението той е правел това отново чрез организиране на разпространение на религиозна литература, както и с муджахидинския жест. Той също пропагандирал идеята за война, чрез профил в интернет, чрез лични снимки със знамето на "Ислямска държава" и снимка на дете с поставена черна лента с муджахидински символ, както и чрез колажи с военно агитационно съдържание и знамето на "Ислямска държава".

Според обвинението третият е проповядвал омраза на религиозна основа от януари 2014 г. до края на ноември 2015 г. Пловдив. Правел го чрез думи, организиране на проповеди, както и с муджахидинския жест. Идеята за война пропагандирал чрез слово, продажба на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на "Ислямска държава", включително съхраняване в дома си на два броя знамена с логото на "Ислямска държава". Освен това излагал на видно място знамената, имал и снимка пред разпънато зелено знаме с надписи на арабски, еднакво със знамената на екстремистките радикални организации.

Четвъртият обвиняем от май 2014 г. до края на ноември 2014 г. в Пловдив е пропагандирал за война, според прокуратурата. Това правел чрез осигуряване и излагане на показ на три броя знамена с логото на "Ислямска държава". А на 25 ноември 2014 г. в него са намерени огнестрелно оръжие и боеприпаси без надлежно разрешение.

Последните двама от седмината, освободени под домашен арест са с обвинения за проповядване на омраза на религиозна основа, чрез муджахидинския жест, както и пропагандиране на война, чрез използване на различни видове атрибути.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?