Прокуратурата се самосезира за наводнението в Мизия

Повече от 80 постройки са разрушени, водата бавно се отдръпва, засегнатите ще получат еднократно 325 лв.

Сн. БГНЕС

Районната прокуратура в Оряхово се е самосезирала и започва спешна предварителна проверка за причините, довели до наводнеието в Мизия. Това съобщи заместник-окръжният прокурор Силвия Миленкова.

Проверката е разпоредена на разследващите органи на Областна дирекция на МВР във Враца и е по чл. 335 от Наказателния кодекс /причиняване на наводнение по непредпазливост/. В рамките на проверката в спешен порядък ще бъдат изяснявани обстоятелствата, свързани с причините за настъпилото наводнение, в т.ч. ще бъдат установявани промените в речното корито на река Скът, състоянието на язовирите на територията на община Мизия.

Втори ден властите твърдят, че наводнението няма нищо общо със състоянието на язовирите в района, докато местните хора са убедени, че именно ударно изпускане на вода от прелелите язовири или скъсване на язовирна стена е причина за нещастието им.

За нуждите и целите на извънпроцесуалната дейност ще бъдат снети сведения от компетентните длъжностни лица, както и ще бъде изискана и анализирана нужната информация от Напоителни системи ЕАД, Басейнова дирекция по управление на водите - Дунавски район - Плевен, Национален институт по метеорология и хидрология - филиал Плевен и други, допълни прокурор Милекова, цитирана от БТА.

Резултатите от предварителната проверка трябва да бъдат докладвани в ранните часове на 6 август.

Същевременно прокуратурата образува и досъдебно производство за смъртта на 63-годишния мъж от Мизия. Разследването е срещу неизвестен извършител. Тялото на мъжа беше открито в наводнената му къща в града.

До момента е потвърдена само една жертва на наводнението. Все още се издирва жена на средна възраст. В неделя излезе информация за още един смъртен случай, но впоследствие тя бе опровергана.

Първоначалният оглед показа: 80 разрушени постройки


Все още е трудно да се каже какви са истинските щети, но към момента предварителните данни са за повече от 80 разрушени различни постройки в наводнените части на Мизия. Това съобщи заместник-директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Васил Василев, който ръководи Кризисния щаб на място в Мизия.

Той посочи, че при направения по-рано в понеделник обход в наводнените квартали от спасителните екипи е установено, че са разрушени 32 къщи, 18 гаража, 14 кухни и 38 различни селскостопански постройки. Според него щетите ще са много повече, тъй като след оттеглянето на водите в коритото на р. Скът, може да се установят поражения върху някои къщи, които ще се окажат негодни за живеене.

Първоначалните данни от днес за щетите са по-скоро за оперативната работа на спасителните екипи, които да обходят повторно разрушените постройки и да проверят за евентуално загинали хора под тях, обясни старши комисар Василев, цитиран от БТА.

Водата бавно се оттича

Нивото на разлива на р. Скът в Мизия остава високо, но водата бавно се оттича. Обстановката сред хората постепенно се успокоява Това заяви в понеделник кметът на общината Виолин Крушовенски.

Той посочи, че нивото на водата през последните часове е спаднало с около 70 см, но продължава да е високо - над 1,7 м. Според него това означава, че най-вероятно вълната, която е преминала по река Скът и предизвика наводнението в града, е била над 2,7 м. Скоростта, с която се оттича водата в момента, е много висока, което говори за огромните количества, преминали по р. Скът, допълни кметът.

В момента няма бедстващи хора в наводнените квартали на града, каза още Виолин Крушовенски. Евакуираните са настанени в два лагера - на левия бряг на реката в града, в ж.к "Лазар Драганов", и в детската градина в центъра на Мизия. От БЧК са осигурили материали от първа необходимост, както и храна и вода за хората.

Кметът на Мизия изрази благодарност още за предоставената помощ от АЕЦ "Козлодуй" и от Столичната община. Възстановено е електрическото захранване в тези две точки на града, като по думите на Крушовенски служителите на електроснабдителното дружество са извършили "чудеса от героизъм".

От общината казаха, че имат нужда от химически тоалетни, пакетирана храна и питейна вода.

Военнослужещи от формированията на Сухопътните войски 28 880 - Белене, и 42 800 - Плевен, продължават днес участието си в спасителните дейности в гр. Мизия, съобщиха от Министерството на отбраната. В спасителните дейности в града участват и два екипа на Военномедицинската академия. За действие при необходимост са в готовност и вертолети "Кугър" от авиобазата в Крумово.

По данни на Кризисния щаб в съседното село Крушовица водата от придошлата река Скът вече се оттегля, а в горната част на селото се предприемат мерки за обезопасяване и обеззаразяване на наводнените имоти. Предстои да започне отводняване на инфраструктурата и къщите в тази част на селото.

В Бяла Слатина, където премина първо приливната вълна по река Скът, водата вече се е оттеглила в нейното корито. Там работят 15 аварийни екипа на пожарната и полицията и започват да се отводняват мазетата и приземните етажи на наводнените части от града.

Еднократна помощ от 325 лв. За 843 семейства

Общо 843 семейства от наводнените селища ще получат еднократна помощ в размер до 325 лева от Агенцията за социално подпомагане, съобщи социалният министър в оставка Хасан Адемов.

По думите му нуждаещите се от помощ семейства в Мизия са 493, в Крушовица са 150, а в Бяла Слатина са 200.

Трима човека от дирекцията "Социално подпомагане" в Мизия са във временния кризисен щаб в детската градина в града, като там се попълват заявленията за социалната помощ.

От дирекциите "Социално подпомагане" във Враца за Бяла Слатина ще бъдат осигурени допълнителни хора за екипите, а тези в Мизия ще бъдат попълнени със служители от Оряхово и Козлодуй.

В Мизия по информация на Агенцията по заетостта са назначени 75 души, които ще бъдат на разположение на кризисния щаб. Ако има потребност от допълнителни бройки, ще бъда предоставени от агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България