Прокуратурата се сети за ЖП завода на Васил Божков

Снимка: Граждански комитет "За София"

Върховната административна прокуратура (ВАП) изведнъж се сети да иска проверка на финансовото положение на дружеството "БДЖ-Трансимпекс" АД. Мажоритарен акционер с 65% в дружеството е компанията "Трансимпекс", която е собственост на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Останалите акции са на държавната БДЖ.

Държавното обвинение поискало и от кмета на София Йорданка Фандъкова да обясни какво е състоянието на вече съборения Локомотивно-вагонен завод в столицата. Интересното е, че Божков събори красивата стара сграда през ноември миналата година, а държавното обвинение пита Фандъкова за това с 8 месеца закъснение.

В "БДЖ-Трансимпекс" държавната компания БДЖ участва с апортиран терен с площ от близо 50 декара и 33 сгради с обща застроена площ 28 616 кв.м, както и машини, оборудване, транспортни, средства, стопански инвентар и програмни продукти.

Прокуратурата иска от Министерство на транспорта да провери дали отчетите за финансовото и икономическото състояние на дружеството отговарят на законовите изисквания. На инспекция подлежи и бизнес програма на "БДЖ-Трансимпекс" АД.

Сградата на Локомотивно-вагонния завод е построена в края на ХІХ век като "Главна железопътна работилница" на Княжество България. Тя е образец на най-ранната индустриална архитектура в страната. Тя обаче не е била обявена за паметник на културата и това предрешава съдбата ѝ.

Голяма част от земята на завода първо бе купена при таен търг от фирмата "ТЦ-ИМЕ", която се свързва с Цветан Василев и КТБ. Сумата е 9.1 милиона лева за 241.26 дка. Три години по-късно "ТЦ-ИМЕ" препродава половината имот за 60 милиона евро на испанска компания за недвижими имоти –  на 27 пъти по-висока цена.

Дружеството на Божков и БДЖ е създадено през 2004 г. след разрешение на министъра на транспорта Николай Василев.

Споделяне

Още от България