Прокуратурата се сети за ЖП завода на Васил Божков

Снимка: Граждански комитет "За София"

Върховната административна прокуратура (ВАП) изведнъж се сети да иска проверка на финансовото положение на дружеството "БДЖ-Трансимпекс" АД. Мажоритарен акционер с 65% в дружеството е компанията "Трансимпекс", която е собственост на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Останалите акции са на държавната БДЖ.

Държавното обвинение поискало и от кмета на София Йорданка Фандъкова да обясни какво е състоянието на вече съборения Локомотивно-вагонен завод в столицата. Интересното е, че Божков събори красивата стара сграда през ноември миналата година, а държавното обвинение пита Фандъкова за това с 8 месеца закъснение.

В "БДЖ-Трансимпекс" държавната компания БДЖ участва с апортиран терен с площ от близо 50 декара и 33 сгради с обща застроена площ 28 616 кв.м, както и машини, оборудване, транспортни, средства, стопански инвентар и програмни продукти.

Прокуратурата иска от Министерство на транспорта да провери дали отчетите за финансовото и икономическото състояние на дружеството отговарят на законовите изисквания. На инспекция подлежи и бизнес програма на "БДЖ-Трансимпекс" АД.

Сградата на Локомотивно-вагонния завод е построена в края на ХІХ век като "Главна железопътна работилница" на Княжество България. Тя е образец на най-ранната индустриална архитектура в страната. Тя обаче не е била обявена за паметник на културата и това предрешава съдбата ѝ.

Голяма част от земята на завода първо бе купена при таен търг от фирмата "ТЦ-ИМЕ", която се свързва с Цветан Василев и КТБ. Сумата е 9.1 милиона лева за 241.26 дка. Три години по-късно "ТЦ-ИМЕ" препродава половината имот за 60 милиона евро на испанска компания за недвижими имоти –  на 27 пъти по-висока цена.

Дружеството на Божков и БДЖ е създадено през 2004 г. след разрешение на министъра на транспорта Николай Василев.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?