Прокуратурата се споразумя с част от групата на Веселин Данов

Прокуратурата се споразумя с петима от престъпната група на общинските съветници от Варна Веселин и Христо Данови, както и Иван Славков, излъчен в местния парламент от квотата на ДПС. Договорените наказания са одобрени от местния Окръжен съд в понеделник.

Групата за трафик на хора, склоняване към проституция и разпространение на наркотици бе разбита миналата есен. Тогава в ареста попаднаха над 20 души по обвинения за участие в нея. Бащата и син Данови няколко пъти опитаха да излязат от ареста, но това така и не им се отдаде. За последно те се кандидатираха за депутати от партия "Обединение на българските патриоти", но въпреки това прокуратурата отказа да ги пусне.

Действията на варненската прокуратура по този случай са досущ като тези на колегите им в Бургас, които се споразумяха с бригадата на Димитър Желязков – Очите. Така призналия се за наркобос и момчетата му получиха по-ниски наказания от минималните предвидени по закон.

Единствената жена сред обвиняемите с варненските общинари е Гарине К., която е приела да получи условна присъда - една година лишаване от свобода, отложена с 3 години изпитателен срок. Тя е признала вината си, че от юни 2007 г. в продължение на 15 месеца е участвала във въоръжена престъпна група, ръководена от Иван Славков и Веселин Данов.

За ефективна присъда от три години и четири месеца лишаване от свобода се е споразумял Иван Я., който е признал вината си за притежанието на повече от един килограм хероин и амфетамини на обща стойност 188 165 лева, предназначени за продажба. Той е признал и участието си във въоръжена престъпна група на Иван Славков от декември 2006 г. до май 2008 г., създадена за разпространение на наркотици, склоняване към проституция, трафик на хора и пране на пари.

За участие в същата престъпна група от април 2005 г. до май 2008 г. е признал Мартин Е. от Варна. Съдът е одобрил споразумението, което той е постигнал за условна присъда от две години и половина лишаване от свобода, отложена с четири години изпитателен срок.

За разпространение на кокаин на стойност над 1300 лева и за участие си в престъпната група е признал вина Румен П., който е постигнал споразумение за различни по размер условни наказания. Съдът му е присъдил по-голямото наказание - три години лишаване от свобода условно, с 5 години изпитателен срок.

Съдът е одобрил и споразумение за налагане на ефективна присъда от две години лишаване от свобода за Румен Ж., който признал участието си във въоръжената престъпна група от есента на 2006 г. до октомври 2008 година.

Варненската прокуратура е внесла в съда споразумения с още седем лица от престъпната група, които ще се разгледат до края на седмицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?