Прокуратурата се споразумя с телефонните измамници от Левски

Прокуратурата се споразумя с телефонните измамници от Левски

Специализираната прокуратура е сключила споразумение с осем обвиняеми за участие в престъпна група, извършвала телефонни измами. Така двама от тях получават по три години и три месеца, двама – по две години и два месеца, други двама ще лежат с месец по-кратко, а един трябва да влезе в затвора за две години. Последният участник в групата е осъден на 1 година условно.

Става дума за групата от Левски, за лидер на която е сочен Димитър Серафимов – Келеша. Заедно със сина си Ангел той се е споразумял за 3 години затвор. Наред с присъдата обвиняемите са възстановили над 34 хил. лв., които са взели от петима измамени.

Времето на тези хора свърши

Групата от Левски бе арестувана през август 2019 г. По това време тогавашният зам.-главен прокурор и бъдещ шеф на държавното обвинение Иван Гешев бе обявил за свой приоритет работата по телефонни измами. При задържането им той посети град Левски и заяви:

"Времето на тези хора свърши, както свършиха времената на мутрите. Който не коригира поведението си, ще усети тежестта на закона".

Година по-късно прокуратурата се похвали, че е постигнала осъдителни присъди около минимума, използвайки споразумение. Тази тактика бе широко прилагана и от самия Гешев, когато бе редови прокурор.

Всички знаеха

За групата от Левски бе обществена тайна, че се занимава с телефонни измами години наред. Въпреки това едва през 2019 г. МВР и прокуратурата предприеха по-сериозни действия срещу тях.

Месеци по-рано бяха арестувани и заподозрени в друга група за измами, този път от Горна Оряховица. И двете групи действаха по един и същи начин – с обаждания през карти на румънски мобилни оператори.

След акциите срещу двете групи Гешев обяви, че телефонните измами са спаднали с 90%. Тази статистика бе представена и в отчета на МВР.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?