Прокуратурата се зае с осквернения паметник на жертвите на комунизма в Бургас

Майката на функционер на БСП участвала в акцията, твърди "Флагман"

Районната прокуратура в Бургас се самосезира и образува проверка по случая с осквернения през почивните дни паметник на жертвите на комунизма в града, съобщиха в сряда от държавното обвинение.

Проверката трябва да бъде извършена от Първо РПУ, след което наблюдаващият прокурор ще прецени дали са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

Както Mediapool съобщи в понеделник, монументът, открит в Бургас преди малко повече от месец, осъмна с лика на бившия комунистически лидер Георги Димитров. Лицето му бе нарисувано с шаблон на две места върху фасадата на паметника.

Впоследствие от местната организация на СДС разпространиха запис от охранителна камера, на който се виждаше жена на средна възраст да "патрулира", докато двама неизвестни с качулки рисуват лика на Димитров. Видеото бе разпространено с призив всеки, който разпознае заснетите, да подаде сигнал в полицията.

След публикуването на записа в местните медии, читатели разпознаха немаскираната жена като бившата директорка на Вечерната гимназия "Захари Стоянов" в Бургас – Малина Сейкова. Тя е член на БСП и майка на зам.-председателя на местния Общински съвет на левицата Тодор Ненов.

Бургаският сайт "Флагман" цитира членове на организацията на социалистите в града, според които Сейкова действително е заснета във въпросния видеозапис. Засега синът ѝ Ненов не е коментирал случая, тъй като бил на екскурзия в Лондон.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?