Прокуратурата сезирана за антисемитска пропаганда в две книги на Волен Сидеров

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) изпрати в сряда материали на прокуратурата във връзка с две книги на Волен Сидеров.

Сигналът се отнася до преиздадените през 2010 г. книги “Бумерангът на злото” и “Властта на Мамона”, чийто автор е лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров.

Според подателя на сигнала в КЗД изданията са форма на антисемитска пропаганда и чрез тях се насажда омраза към евреите и юдаизма, а едновременно с това се отрича и омаловажава Холокостът.

В производството по образувана преписка в КЗД е проведено проучване, в рамките на което е изискано становище от Волен Сидеров като автор на книгите и от Капка Сидерова в качеството ѝ на управител на "Бумеранг-БГ" ООД - издател на книгите.

В писмото си Волен Сидеров не излага своето становище по съществото на оплакването в сигнала, но счита, че КЗД поради изтичане на установения в закона мандат на членовете ѝ не следва да предприема каквито и да е действия.

В началото на 2011 г. Българският хелзинкски комитет (БХК) призова парламентът да излезе с декларация срещу преиздадените антисемитски книги на Волен Сидеров.

Според правозащитниците и двете книги са образци на антисемитска пропаганда, недопустима в съвременните европейски общества.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?