Прокуратурата ще чака КПКОНПИ да реши в конфликт на интереси ли е Горанов

снимка БГНЕС

Прокуратурата ще чака антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да се произнесе дали финансовият министър Владислав Горанов е в конфликт на интереси заради апартамента, който ползва безвъзмездно.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който преди около месец разпореди на КПКОНПИ да проверява Горанов, след като стана ясно, че той живее в луксозно жилище, дадено му безвъмездно от кръстника му Иван Сариев.

Междувременно самата комисия се самосезира по медийните публикации и започна проверка за конфликт на интереси. Срокът ѝ е двумесечен и може да бъде удължен с още 30 дни.

"Това решение на комисията е от значение за решение на прокуратурата. Днес е изпратено писмо, с което прокуратурата изисква от комисията в момента, в който е постановено такова решение, то да бъде изпратено, за да бъде съобразено при нашите искове. При всички случаи резултатът от това производство ще окаже влияние и на решението на прокуратурата. Очаквам, че забавяне от страна на Комисията няма да има, следователно няма да има и забавяне от наша страна", заяви Цацаров.

За апартамента на Горанов се разбра, след като тази година влязоха в сила законови промени, според които лицата, заемащи висши публични длъжности, вече са задължени да декларират по-широк кръг от обстоятелства. Сред тях е и ползването на чуждо имущество. Затова Горанов посочи в декларацията си жилището, което всъщност ползва от 2012 г.

Той твърди, че се е преместил след земетресението в Перник през 2012 г.. Тогава живеели на висок етаж и децата му се уплашили от труса. Самият Горанов не смята, че е в конфликт на интереси.

Жилището е в комплекс в столичния квартал "Изток", построен от бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. След това е купено от кръстника на Горанов – Сариев. И двамата вече бяха разпитани от прокурор.

Горанов не е единственият, който ползва чуждо имущество, без да плаща за него. Същото декларира и бившият регионален министър и сегашен зам.-министър със същия ресор Николай Нанков. В неговия случай апартаментът е собственост на семейна приятелка, с която в миналото са имали общ бизнес. Срещу Нанков също започна проверка за конфликт на интереси.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?