Прокуратурата ще иска доживотен затвор за убиеца от Джебел

Окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров. Сн. БГНЕС

Окръжната прокуратура в Кърджали ще поиска от съда да наложи доживотен затвор на 18-годишния Мерт Мехмед, арестуван и обвинен за жестокото убийство и грабежа на самотната майка Джейлян Юсуф и 7-годишната ѝ дъщеря Джейда.

 

Това обяви в понеделник окръжният обвинител на Кърджали Светлозар Лазаров с уточнението, че ще се иска и постоянният арест на предполагаемия убиец.

 

"Вчера срещу категорично доказания убиец Мерт Мехмед е повдигнато обвинение за двойното убийство, извършено с особена жестокост. Законът предвижда три наказателни възможности – лишаване от свобода за срок от 15 до 20 г., доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна. Аз ще поискам от съда доживотен затвор. Превъзпитанието на такъв човек и връщането му в обществото е прекалено трудно", коментира Лазаров.

 

По думите на шефа на местната полиция Петко Деведжиев най-ужасяващият момент от разследването бил фактът, че докато разпитвали Мехмед, в очите му нямало "и грам желание да преосмисли извършеното".

Разследващите са разпитали общо 11 души, имащи по някакъв начин връзка с убитата самотна майка, включително и бившия ѝ съпруг Орхан, баща на убитото 7-годишно момиченце. След като приключили разпитите, подозренията паднали именно върху Орхан и ученика Мерт, разказа още Деведжиев. След това 18-годишният младеж направил пълни самопризнания.

Според разследващите Мехмед е откраднал около 250-300 лева от дома на жертвите си, след като ги е убил. По-късно се прибрал вкъщи, оставил в коша за пране окървавените си дрехи и отишъл заедно с майка си да си купи нов мобилен телефон и маратонки.

Още преди да навърши пълнолетие, Мерт Мехмед е заподозрян за шест престъпления, за едно от които е осъден на пробация, а по останалите делата му са висящи. Всички са за кражби на пари от търговски обекти. Най-рано след 2 месеца е възможно делото да влезе в съда, добавиха от разследването.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?