Прокуратурата ще поиска имунитета на Сидеров и Чуколов

Според свидетели и МВР двамата са вилнели пияни пред столичен магазин и налитали на полицаи

Прокуратурата ще поиска имунитета на Сидеров и Чуколов

Ще бъде изготвено предложение до главния прокурор за сваляне на имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутата Десислав Чуколов заради снощния инцидент, при който двамата вилняха пред столичен магазин.

Това съобщи на извънреден брифинг в Съдебната палата градският прокурор на София Христо Динев.

В петък вечерта Сидеров и Чуколов, които според свидетели са били пияни, организираха ”полицейска проверка” в магазинче от типа ”клекшоп” на ул. ”Раковски”, твърдейки, че там се продават наркотици и цигари без бандерол. 

Последвала проверка на Икономическа полиция не откри нерегламетирани стоки в магазина, но от МВР съобщиха, че депутатите са се държали изключително агресивно и арогантно спрямо служителите на реда.

"Към момента са разпитани 15 свидетели на снощния инцидент. Има назначени съдебно-медицински експертизи. От събраните до момента материали е ясно, че хулиганското деяние е извършено от лица с имунитет, с изключителен цинизъм срещу органите на властта, които са изпълнявали задълженията си по опазване на обществения ред", каза Динев.

"Това, което аз видях от досъдебното производство, е, че категорично става въпрос за непристойни действия и упражнено физическо насилие от страна на лица с имунитет спрямо униформени служители на полицията, които изпълняват служебните си задължения”, каза главният секретар на МВР Георги Костов.

Свидетел твърди, че Сидеров е бил пиян

Свидетели на случката разказват, че Сидеров е проявил агресия към собствениците на магазина.

На любителско видео се вижда как депутатът от ”Атака” Десислав Чуколов стои насред насъбрала се тълпа и снима, снимат и други от събралите се хора. Агресия не е документирана, но за насилие съобщават свидетели на инцидента.

”Видях как доста пияният Деислав Чуколов и също така доста пияният Волен Сидеров вървяха по улицата. Малко по-късно стана тарапана, дойдоха полицаи, собствениците на клекшопа и впоследствие мисля, че Чуколов удари собственика на магазина”, разказа пред Нова телевизия свидетелят Радослав Петров.

Собственикът на магазина Александрина Симеонова пък твърди, че Сидеров ѝ дръпнал телефона от ръката, след като се опитала да заснеме случващото се.

”Телефонът ми падна на 3 - 4 метра зад мен и той започна да ме стиска за лакътя”, казва Симеонова.

”Установявам, че в този обект се продават безакцизни стоки. Не случайно повиках полицията. Полицията, която дойде тук, започна да охранява, да слага чадър на този обект”, заяви от своя страна Волен Сидеров.

Според него във въпросния магазин се предлагат наркотици и нелегален алкохол.

Полицията: Не бяха открити нередности в магазина, депутатите са се държали арогантно

В последствие служители на МВР направиха проверка на магазинчето. От полицията съобщиха, че около 22.30 ч. в полицията постъпва сигнал, че в магазин на ул. "Раковски"  се продават цигари без бандерол. Седем минути по-късно постъпва втори сигнал, този път от служител в магазина, който съобщава, че Волен Сидеров и Десислав Чуколов са нахлули в обекта, пречат на търговската дейност и забраняват на хората да влизат и да пазаруват в магазина. Освен това  на телефон 112 е бил получен сигнал, че депутати от парламентарно представена политическа сила във видимо нетрезво състояние, се държат грубо и арогантно със собствениците на магазина. 

На мястото пристигат екипи на полицията, напрежението ескалира и се стига до вербално и физическо нападение над случайни граждани и един полицай, който по-късно си изважда медицинско за нараняванията, които е получил от нападението.

От полицията обявиха, че скандалът пред магазина е продължил повече от три часа, като през това време "няма и намек за противоправни действия" от страна на полицаи. Направената ревизия установила, че служителите на реда са били подложени на множество провокации, но са се държали точно в рамките на разписания от закона ред.

От икономическа полиция направили проверка на обекта и не открили нерегламентирани стоки.

На място е бил извършен оглед. Образувано е досъдебно производство. Продължават разпитите на свидетели. Предстои доклад на събраните материали в прокуратурата.

"Атака": Служител на МВР заплаши Сидеров със саморазправа в тъмното

По-късно в събота от "Атака" излязоха със съобщение, според което Волен Сидеров и заместникът му Десислав Чуколов са били блъскани и заплашвани от полицаи. "Неидентифициран служител на МВР си позволи да заплаши лидера на Атака със "саморазправа в тъмното”, твърди "Атака". Според версията на партията в петък вечерта възрастен мъж от магазина продал на Сидеров кутия цигари без бандерол.

В съобщението пише още, че "само за една вечер полиция, казионни медии и предварително подготвени свидетели изградиха защитна стена пред наркотрафика в София”.
Това е пореден скандал, в който Сидеров се забърква, след като през 2010 година видимо пиян, Сидеров вдигна скандал и нагруби екипажа на "Луфтханза" по време на полет от София за Франкфурт.

През 2014 година нападна културния аташе на Франция по време на полет от София за Варна и удари в лицето един от пристигналите на мястото полицаи. През май миналата година мъж се оплака, че Сидеров му е налетял на бой в столично заведение.

Споделяне

Още по темата

Още от България