Прокуратурата ще поиска информация от Испания за къщата в Барселона

Oбещанието е да бъдат снети обяснения от всички замесени

Колаж на Mediapool

Българската прокуратурата се самосезирала по информацията на каталунския вестник "Ел Периодико", че разследване за пране на пари на испанските власти "сочи към" българския премиер.

"С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти. В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки", съобщи  държавното обвинение в понеделник.

Преди три дни испанският в. "Ел Периодико" написа, че през последната година каталунската полиция "Мосос д'Ескадра" и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на Бойко Борисов с "международно изпиране на пари" с крайна дестинация в Барселона. Сигналът е подаден от българското гражданско сдружение "БОЕЦ" до испанското посолство в София.

Разследването се фокусираха върху произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, детето ѝ и баща ѝ. Те живеят в луксозна къща в скъп квартал в Барселона, докато местните власти не могат да установят приходи, с които семейството може да си позволи подобен лукс. Йовчева е била снимана от разследващите да шофира "Порше Макан" за стойност най-малко 70 000 евро.

По това разследване се проверява и връзката на Борислава Йовчева с българския премиер Бойко Борисов, както и дали той има отношение към "международна схема за пране на пари".

През фирмата Emma BGS SL е бил управляван и бутик за облекло, който е бил франчайз на италианската марка Ermanno Scervino. Скъпият магазин на централната барселонска улица Paseo de Grácia е бил затворен между четвъртък и петък, когато е излязъл материла в "Ел Периодико".

Соченият в разследването на "Ел Периодико" като основен акционер във фирмата Numin Invest SL Александър Чаушев обяви пред "24 часа", че луксозната къща в Барселона е негова и Борислава Йовчева е живяла там под наем, но той не я познавал лично.

Чаушев твърди, че е закупил имота преди години за 3 млн. евро с инвестиционна цел и винаги го е отдавал под наем чрез брокерска фирма. Преди покупката сам е поискал да се направи проверка за произхода на средствата му. Той казва, че испанските власти не са го търсили, въпреки че той си е оставил координатите.

В разследването на "Ел Периодико" се твърди, че къщата е купена за 3 милиона евро през 2013 г. и се води собственост на Numin Invest S.L, една от двете компании, които са разследвани от каталунската полиция и прокуратурата.

Между януари и юли 2013 г. Йовчева е била администратор на фирмата, регистрирана с капитал от 3000 евро. След това този пост се заема от баща ѝ – Георги Йовчев, който добавя още 3006 евро. Т.е. баща и дъщеря са управлявали фирма, на която Чаушев е прехвърлил къщата за 3 милиона евро.

В неделя премиерът Борисов отново отрече публикацията на испанското издание. "Омаскариха си ме и това е", каза той.

Още в петък премиерът отрече да е замесен в схемата за пране на пари в Барселона и определи серията публикации по темата като координирана атака срещу управлението. Без да посочва конкретни имена, той намекна пред журналисти в Брюксел, че зад материала в испанското издание "Ел Периодико", стоят президентът Румен Радев и Русия.

Връзката с Банкя

Историята, описана в публикацията на "Ел Периодико", бе разказана с повече подробности през лятото на 2018 г. чрез два видеоклипа, качени във фейсбук групата "Да спрем разграбването на България". Тази група просъществува десетина дни, след което бе закрита. Анонимните автори на клиповете обещаваха да проследят "пътя на милионите, които някой е осигурил, за да даде на Борислава Йовчева и нейното дете комфортен и спокоен живот в Барселона".

Твърденията бяха, че в една от двете испански фирми, управлявани от Георги Йовчев, са изсипани 1.75 милиона евро от кипърската офшорка Palms enterprises. Номинален собственик на "Palms" e 64-годишния Никос Михайлидис от Никозия. Представител на тази фирма в България е Йордан Христов, който е бизнесмен с интереси в туризма. Христов е назначен за директор на основния актив на кипърската фирма в България – "Спортни имоти Приморско". Другият известен човек в тази фирма е бил Иван Саздов от Банкя.

По-нататък видеото стигаше и до "Тенис клуб – Банкя", който бил управляван съвместно от Йордан Христов и Иван Саздов. Анонимното разследване твърдеше, че този тенис клуб е любимо място на премиера Борисов за "тенис и дискретни срещи". В двора на клуба имало негов паметник от дърво.

"Около двамата бизнесмени се разплита цяла мрежа от свързани бизнеси и подставени лица, гравитиращи около премиера Борисов", се казваше във видеорепортажа.

Според цитираните там данни към юли 2018 година Йордан Христов лично и като пълномощник на Palms enterprises e бил съдружник на община Приморско в две фирми – "Спортни имоти"- Приморско и "Робинзон бийч". В двете фирми имало апорт на общинска земя. Видеото твърди, че Йордан Христов е силният човек на ГЕРБ в региона. Накрая клипът приключва с обещание за трети епизод, в който ще бъде разказано кой е Иван Саздов, който е другото лице на Palms enterprises в България.

"Следите ще ни отведат до охраняваната от НСО улица "Лафонтен" в Банкя. Нали знаете кой живее там?", са последните изречения от видеото. Показана е къща, която е буквално залепена за оградата на къщата на премиера Бойко Борисов.

През 2005 година Иван Саздов бе председател на Инициативния комитет , който издигна кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София.

Сюжет от 2016 година

Сюжетът с къщата в Барселона е от началото на 2016 г., когато сайтът "Биволъ" публикува част от запис на разговор между съдиите Румяна Ченалова, Владимира Янева и столичния адвокат Момчил Мондешки. В записа се чува Янева да казва, че Бойко Борисов е купил къща в Барселона на някакво момиче. Посочената тогава сума за къщата беше само 1.5 милиона евро. Това е близо година и половина преди Румен Радев да спечели президентските избори. Сега Борисов обвинява Радев и руснаци, че стоят зад историята.

През юли 2018 година след публикуване на анонимното разследване във фейсбук "БОЕЦ" предаде в испанското посолство в София всички публични документи по случая, включително анонимните видеоклипове. Именно това действие стана основа за разследването в Испания.

По това време в случая се намеси и тогавашният депутат от БСП Елена Йончева, която обяви, че е започнаха да разследва случая. През месец май миналата година БСП публично призова главния прокурор да започне проверка на случая, но действия бе бяха предприети. Иван Саздов започна да съди Йончева заради твърденията ѝ, че той има някаква връзка с къщата в Барселона, но делото бе прекратено. Бизнесменът не бе внесъл държавната такса за иска си.

Споделяне

Още по темата

Още от България