Прокуратурата ще провери "Булгартабак", но и турските служби

Цацаров: Никой не се съмнява кой е автор на доклада, но каква е целта?

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата започва проверка по доклада на турската служба за борба с контрабандата и организираната престъпност (КОМ), сочещ тютюневия холдинг "Булгартабак" за основен източник на контрабандни цигари в южната ни съседка.

Това обяви в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров с уточнението, че разследващите ще се занимават не само с темата на доклада, но и с въпроса – кой точно е неговият автор и каква е била целта на констатациите му.

Второто направление на проверката по думите му се налагало, тъй като изпратените от "Интерпол" на МВР материали "всъщност представляват страници, които обаче нямат заглавие, които нямат официален автор, които нямат, освен всичко друго, дори и обозначение на службата, която е създала този доклад".

"Казано по друг начин – ще трябва всичките тези данни да бъдат изискани чрез МВР директно от "Интерпол", за да се разбере действително не само авторството на доклада, естествено никой не се съмнява, че той е създаден от турските служби, но по отношение на това с каква цел – информационна, аналитична, данните, които са представени в него и т.н. Иначе запознаването с доклада е извършено", добави Цацаров.

Колкото до същинската част от доклада, прокуратурата ще изиска всички данни за контрабанда, с които разполагат българските служби, за да ги сравни след това с целия износ на цигари, осъществяван от България, както и с производството на "Булгартабак".

"На проверка ще бъдат подложени всички факти, които са изложени в този доклад. На практика това означава, че от абсолютно всички компетентни български служби за, да го нарека така, правоохранителни, както и такива, които са свързани с националната сигурност – Държавна агенция "Разузнаване", ДАНС, МВР и прочие, ще бъдат изискани абсолютно всички данни, с които те разполагат, ако разполагат, за осъществявана контрабанда на тютюневи изделия. Включително и по отношение на "Булгартабак", за който вие говорите. На второ място, такива данни ще бъдат изискани от Агенция "Митници". Ще трябва да се сравни целият износ на тютюневи изделия, който е осъществен от страната, но да бъде сравнен с производството на самата фирма", обясни главният прокурор.

"Казано по друг начин – проверката започва, тя ще бъде осъществена от прокуратурата и ще се изискват данни. Такива данни, най-вероятно ще прецени наблюдаващият прокурор, че трябва да изиска и по линия на международното правно сътрудничество и от Интерпол, за да се установи кой е авторът на този доклад. За да се установи какъв е поводът за представянето на този доклад и каква е информацията и за какви цели е ползвана тя", уточни Цацаров.

Всъщност, авторството на доклада е изяснено още в неговата заглавна страница – върху нея са поставени гербовете на турската национална полиция, както и на департамента за борба с контрабандата и организираната престъпност. Освен това на третата страница от документа е отбелязан адресът на службата, както и контакти за връзка с нея.

Става въпрос за годишен доклад на КОМ, в който се отчита работата на службата през 2016 г. по всички направления. Изводите в явната част от документа, публикувана и на сайта на турската институция, се простират на близо 90 страници.

Слабата информираност на родните разследващи по тези въпроси не е особено изненадваща предвид обстоятелството, че в края на ноември вътрешният министър Валентин Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов директно отричаха, че в този доклад изобщо се споменава "Булгартабак". След като ръководството на МВР все пак установи, че това е така, то най-накрая препрати доклада и на главния прокурор, който до миналата седмица бе на позицията, че знае за съществуването му, но не може да вземе отношение по него, докато не му бъде пратен "по възможните официални канали".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?