Прокуратурата ще провери щателно 238 случая на смърт в детски домове

На цялостно разследване ще бъдат подложени 238 случая на смърт в домове за деца с умствени и физически увреждания в страната. Това съобщи на пресконференция в понеделник зам.-главният прокурор Галина Тонева.

Случаите са установени при съвместни проверки на представители на прокуратурата и Българския Хелзинкски комитет и бяха обявени неотдавна.

По някои от случаите са образувани досъдебни производства, по други това предстои, каза Тонева, цитирана от БТА. За 166 от случаите, установени през изминалите 10 години, прокуратурата не е била информирана.

Ще се проверят също дела и преписки, с които е прекратено образуването на производства по част от случаите или е отказано да се образуват такива процедури.

Възможно е да се наложи ексхумация, но много малка част от случаите на настъпила смърт могат да бъдат решени по този начин, обясни Тонева.

Възнамеряваме да работим не само по отношение на домовете, в които са установени смъртните случаи, идеята ни е да развием тази дейност чрез структуриране на собствено звено, което да поеме отговорността за работа с непълнолетни и малолетни, каза зам.-главния прокурор.

Като по-нататъшна стъпка може да се подходи със специализиране на прокурори в окръжните прокуратури, които да имат отношение по разследване на дела с пострадали или извършители непълнолетни и предприемане на действия по осигуряване надзор на законност за поставените в неравностойно положение.

Пресконференцията бе част от семинар за разработване на методология за разследване на престъпления в домове за деца с увреждания, в който участваха представители на прокуратурата, БХК, съдебни лекари, психиатри.

Споделяне

Още по темата

Още от България