Прокуратурата ще провери сигнал на НАП за източване на 6 млн. лв. ДДС

Зам.-градският прокурор Роман Василев е разпоредил проверка по сигнала за опита за източването на 6 млн. лв. ДДС, оповестен миналата седмица от Националната агенция за приходите (НАП). Ще бъдат разследвани участниците в схемата за извършени данъчни престъпления. Ако се докаже, че има укриване на данъци и незаконно ползване на данъчен кредит, уличените може да получат затвор до 8 години и конфискация на цялото имущество.

От НАП поясняват, че става дума за отлично позната на данъчните и на прокурорите схема, при която дадено лице купува недвижим имот – в случая бизнес сграда, фиктивно увеличава стойността ѝ и я препродава. Купувачът, от своя страна, получава право на данъчен кредит върху нереално завишената стойност на имота, а продавачът с фактури от фирми-фантоми намалява дължимия ДДС за внасяне.

Данъчните инспектори са установили, че реалната цена на бизнес центъра е много над пазарните цени, след това са проверили доставките към единия от търговците и са открили множество фиктивни сделки, чиято единствена цел е била да се избегне плащането на ДДС.

Сградата с площ от близо 12 000 квадратни метра се намира извън столицата, но ДДС е поискан в софийската НАП с надеждата да се затрудни физическа проверка на място.

От НАП припомнят, че средногодишно при подобни ревизии се откриват и предотвратяват опити за злоупотреби и източване на ДДС за близо 1.5 млрд. лв.

Споделяне

Още от България