Прокуратурата ще проверява добива и пазара на дървесина

Прокуратурата ще проверява добива и пазара на дървесина

Върховна административна прокуратура (ВАП) ще организира и проведе комплексна  проверка по цялата верига на дърводобива, дървопреработката и реализацията на дървесината. Това съобщи в сряда прокурорът ат ВАП Цони Цонев по време на съвместно съвещание по проблемите на опазването на горския фонд от противозаконни посегателства. В срещата участваха зам.-министърът на земеделието и горите доц. Стефан Юруков, началникът на Национално управление по горите инж. Илия Симеонов, регионални апелативни прокурори, някои началниците на Регионалните управления на горите и представители на МВР.

Прокурорската проверка ще обхване дейността на всички контролни органи от системата на земеделското министерство и горското управление, а резултатите ѝ ще станат ясни в началото на септември, добави Цонев.

Участващите в срещата се договориха да задълбочат сътрудничеството си срещу незаконната сеч, преработка и пласиране на дървесината.

Апелативните прокурори вече взимат на специален отчет преписките за незаконни дейности в горите, както и всички случаи на посегателства срещу горски служители при изпълнение на служебните им задължения, стана ясно по време на съвещанието. Пловдивският апелативен прокурор Росен Димов поиска да се обърне специално внимание на ефективността в работата на Агенцията за държавни вземания. В момента събираемостта на наложените глоби за злоупотреби в горите е под 10 на сто, каза Димов.

В най-скоро време във всички Апелативни прокуратури ще се проведат съвещания с участието на широк кръг представители на горската администрация, полицията, районна и окръжна прокуратура за приемане на конкретни програми за противодействие на нарушенията в горите.

Едновременно с това се предвижда спешно да се подготвят предложения за необходими законодателни промени в административните и наказателни разпоредби, за повишаване ефективността на наложените наказания, допълниха от Министерството на земеделието и горите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?