Прокуратурата ще проверява сигнала за пране на пари срещу Фидосова

Искра Фидосова, Сн: БГНЕС

Сигналът срещу председателя на правната комисия в 41-ото Народно събрание Искра Фидосова, подаден от Българска легия "Антимафия", влезе в Софийската градска прокуратура. Това съобщи говорителят на легията Петър Якимов, а говорителят на градската прокуратура Румяна Арнаудова потвърди пред Mediapool, че сигналът е разпределен именно там.

От неправителствената организация се обърнаха към главния прокурор Сотир Цацаров на 15 април т. г. с писмо, с което сигнализираха, че, според тях, има данни за извършени данъчни престъпления и пране на пари. Към сигнала бяха приложени и документи - копие на банков документ за превод по личната сметка на Фидосова на 150 хил. лв. от фирма "Титан" и копие от декларация за конфликт на интереси, в която заемът не е упоменат. В сигнала бе подчертано, че той е подаден и до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който го е укрил.

Mediapool и други медии публикуваха факсимиле от банковото бордеро, с което легията разполага, и от което става ясно, че на сметката на Искра Фидосова в "Юробанк И Еф Джи" са преведени 150 хил. лева от фирма "Титан", отпуснати като заем през 2007 г.

"Титан" е едно от дружествата, които поддържат чистотата в София по договор със Столичната община. Договорът с фирмата бе сключен по времето, когато Бойко Борисов бе кмет на София.

За този "заем" пръв съобщи председателят на РЗС Яне Янев преди две години, когато партията му бе силно опозиционна на ГЕРБ. Данните на Янев бяха, че става дума за наем, а питането му бе към лидера на ГЕРБ "не става ли дума за пране на пари и финансиране на политическа партия". Самата Фидосова се разгневи на Янев, но не даде никакъв отговор, като препрати към "компетентните органи".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?