Прокуратурата ще проверява унищожени над 20 дка гора на Витоша

Машини с неясна собственост разорали и изкоренили фиданки край "Алеко"

Неизвестни извършители са унищожили над 20 дка гора край хижа "Алеко" и в близост до пистата "Витошко лале". Изкоренени са наскоро засадени фиданки смърч, разчистени са пънове, теренът е разоран, а камъни са разместени, като на място има три строителни машини, чиято собственост е неясна. Това е установила след сигнал на природозащитници проверка на представители на Регионалната екоинспекция в София, на природен парк "Витоша", на софийското Държавно горско стопанство и на Югозападното държавно предприятие по горите, на чиято територия е извършено нарушението. Вече е подаден сигнал до прокуратурата, за да започне разследване, съобщиха от земеделското министерство, което отговаря за стопанисването на парк "Витоша"

Инспекцията е извършена в понеделник, а резултатите ѝ бяха обявени от екокоалицията "За да остане природа в България" ден преди насрочения за 11 ноември национален протест в София, Пловдив, Варна, Русе и Перник срещу унищожаването и разграбването на парк "Витоша" и националните паркове "Пирин" и "Рила", които се управляват от екоминистерството.

В констативния протокол са описани изкопани траншеи за полагане на тръби, извършени от поизпълнител по поръчка на собственика на ски съоръжението на Витоша – фирмата "Витоша ски". Установеният прокаран временен път пък бил направен по план на Държавното горско стопанство София. Само изкореняването на фиданките, разораването и преместените камъни били дело на неизвестен извършител, за което и е сигнализирана прокуратурата.

Природозащитниците посочват, че унищожените над 20 дка са част от една от най-мащабните доброволчески акции за залесяване със смърч в местността Меча поляна. Тя е щяло да бъде обявена за победител в конкурса "Дърво с корен" в категория "Доброволец-залесител", като доказателство за най-сериозното гражданско доброволческо включване за развитието и опазването на парк "Витоша".

Екокоалицията припомня, че планираните за сряда демонстрации ще настояват да се спрат веднага строежите на Витоша и Пирин, а директорите на двата парка да бъдат уволнени веднага заради допуснатите нарушения.

Природозащитниците искат още да бъдат върнати за пълна преработка проектоплановете за управление на парковете "Витоша", "Рила" и "Пирин", тъй като разрешават допълнителното застрояване на защитените територии и не защитават природата. И трите плана се изработват с пари от оперативната програма "Околна среда" (2007-2013), тези за "Витоша" и "Пирин" вече да внесени за разглеждане в екоминистерството, преди да влязат за одобрение от Висшия екологичен експертен съвет (ВЕЕС). Ведомството трябва да разгледа всички възражения срещу плана и препоръки, преди да влезе документът във ВЕЕС, който ще има крайната дума и може да наложи допълнителни корекции и да постави задължителни условия за прилагането на плановете за управление. Срещу плана за "Витоша" има внесели над 300 становища, повечето от които са против проектодакумента.

Организацията отново посочи, че държавата трябва да си актува всички строежи от концесията в Национален парк "Пирин" като държавна собственост, както изисква законът. "Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото", пише в съобщението.

Екозащитниците са недоволни и от разрешеното от екоминистерството изсичане на 57 бели мури и смърчове на почти сто години в парк "Пирин" за подмяна на триседалковия лифт от Шилигарника към връх Тодорка с шест седалков. Новият лифт го няма в концесионния договор, не е предвиден в териториално-устройствения план и екологичната оценка на ски зоната от 2001 г., посочват от организацията. Тя припомня, че се обжалва пред съда разрешението на този проект, дадено от екоминистъра Станислав Анастасов от ДПС, от кабинета Орешарски. Дори и то да бъде отменено като незаконосъобразно, дърветата ще бъдат отсечени и това ще е поредното доказателство, че в България законите не се спазват, допълва коалицията "За да остане природа...".

Тя отново иска прокуратурата да разследва сегашния министър на околната среда и водите Ивелина Василева за разрешената сеч за лифта "Тодорка".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?