Без да коментира собствените си действия по отделените дела на Златанов

Прокуратурата ще разследва експерта и МВР за изчезналите тефтери

"Няма специален режим за носенето на веществени доказателства", обяви Христо Динев. Крадците да подхвърлят тефтерите, призова Б. Сарафов

Градският прокурор Христо Динев (на преден план), заместникът му Чавдар Ангелов (вляво) и директорът на СДВР Младен Маринов (зад тях). Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще фокусира разследването си за изчезването на двата скандални тефтера на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов върху действията на пенсионирания експерт Стефан Бенчев, от чиято кола са откраднати веществените доказателства, както и на полицаите от Шесто РПУ в София.

Това обяви в сряда градският обвинител на София Христо Динев, подчертавайки, че колегите му в Софийската районна прокуратура (СРП) ще проверят кога и как точно Бенчев е подал сигнала за изчезналите тефтери, както и какво е било предприето от МВР до вторник, когато бе образувано делото. Добави и, че действията по разследването ще се извършват лично от прокурор.

Както Mediapool съобщи преди ден, бележниците с политически поръчки до Златанов,   изчезват   заедно с чантата на вещото лице от колата му на 5 ноември. Неясно защо той подава сигнал за това на следващия ден – 6 ноември. Още по-странното е, че в сигнала не посочва, че станал жертва на кражба, а заявява единствено, че му липсва чанта с пари, експертизи и веществени доказателства. Без да уточнява по кои дела.

Държавното обвинение официално съобщи за случая едва на 11 ноември, уточнявайки, че е образувано досъдебно производство за кражба срещу неизвестен извършител. Цялата тази хронология бе потвърдена в сряда, както от Динев, така и от шефа на СДВР Младен Маринов. Двамата обаче не пожелаха да коментира никакви други детайли, защото "се води разследване".

Ще се проверяват и действията по отделените дела на Златанов

Градският прокурор обаче декларира, че ще бъдат проверени и действията на разследващия екип от Столичната следствена служба, която му е пряко подчинена, по материалите, отделени на 12 януари т.г. от делото за длъжностно престъпление срещу Златанов, по което той получи в началото на април 3 години и половина затвор на първа инстанция.

Прокуратурата води и друго разследване за престъпление по служба срещу ексшефа на КПУКИ, по което се предполага, че търси политическите му покровители, чиито нареждания "да се оправи", "да се удари", "да се изчака", "бързо" и други, той чинно си бе записвал в мистериозно изчезналите тефтери.

Сред инициалите на хората, с чиято воля Златанов се е съобразявал в работата си, бяха посочени И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц., както обяви прокуратурата при избухването на скандала през юли 2013 г. Преди няколко месеца се разбра, че там присъстват и инициалите на депутата от ДПС Делян Пеевски, но от държавното обвинение нито отрекоха, нито потвърдиха това.

Именно по това отделено разследване срещу Златанов прокуратурата ангажира експерта Стефан Бенчев, за да направи графологична експертиза на оригиналите на тефтерите, каквато до края на септември бе правена само на техни копия. Все още не е ясна причината, по която той бе привлечен като вещо лице по делото чак на 30 септември, цели 5 дни, след като Софийският апелативен съд (САС) определи експерта Валери Костадинов да направи такова изследване, но по делото срещу Златанов, намиращо се на втора инстанция.

Заради внезапната активност на прокуратурата по отделеното досъдебно производство срещу Златанов, експертизата, назначена от САС, така и не бе направена. Любопитното е, че по думите на прокурорския експерт Стефан Бенчев пред в. "Труд", той не е успял да завърши дори и собственото си изследване.

"Има водещ разследването, така е преценил, не мога да дам отговор на този въпрос", лаконичен бе Христо Динев в сряда, запитан защо подчинените му са се присетили да изследват тефтерите на Златанов повече от 8 месеца, след като са отделили материалите от процеса.

По делото, намиращо се в съдебна фаза, бившият шеф на КПУКИ бе осъден за това, че не е обявил публично, а прибрал в касата си, сигнал и последвалата го преписка срещу президента Росен Плевнелиев, както и решение за наличие на конфликт на интереси по преписка срещу бившата съветничка на държавния глава Димана Ранкова.

Запитан дали е редно вещо лице да разнася из София доказателства по толкова обществено-значим казус, градския прокурор обяви, че "няма специален режим за носенето на веществени доказателства". По думите му Стефан Бенчев е викан за обяснения във вторник. Динев обаче отказа да коментира какво е заявил експертът.

По въпроса умряло ли е делото "Златанов" с изчезването на тефтерите с инициали и указания, Динев каза, че това ще реши наблюдаващият прокурор.

Междувременно зам. - главният прокурор Борислав Сарафов призова чрез агенция "Пик" крадците да подхвърлят тефтерите, "за да може прокуратурата да използва веществените си доказателства".


Пенсионерът Стефан Бенчев работи на свободна практика

За изчезването на тефтерите се разбра във вторник, като новият вътрешен министър Веселин Вучков (ГЕРБ) съобщи, че разбрал за случилото се от медиите. На проведеното същия ден заседание на Министерския съвет той информира премиера Бойко Борисов и колегите си какво му е станало известно:

"Преди няколко дни в едно от районните полицейски управления се появява един заявител, който казва: "Вчера, пътувайки по улица "Монтевидео" в "Овча купел", ми се развали задна дясна гума" – перифразирам, но общо взето това е, сутринта го поисках като информация от СДВР. "Слязох да си оправям задната гума, без да забележа нещо конкретно. След това отивайки към колата…". Тук Вучков е прекъснат от Борисов, който възкликва: "Има си хас да забележи!".

По-нататък министърът пояснява: "Той (вещото лице Бенчев - бел.ред.) пише в заявлението до Шесто РПУ в София, това става на 6 ноември, колеги, че му изчезнала кожената чанта, в която има флашки и лични документи, 100-200 лева и два тефтера. И нищо повече. Колегите и досега не знаем, че става дума за нещо, което го пише във вестниците. Това е заявлението, тоест, води се проверка и производство срещу неизвестен извършител за кражба от лек автомобил на движими вещи. Това си е класически случай на кражба, обикновена кражба. Оттук насетне нищо повече не мога да кажа. Разбирам, че това е вещо лице по конкретно наказателно дело. Фамилията му е Бенчев. Той е на свободна практика. Някога е работил в МВР, но поради навършване на 60 години още през 2007 година, ако не се лъжа, е напуснал.

Днес попитах шефката на НИКК дали го знае това име, защото във вестниците го пише. Тя каза: "Колегата си е на свободна практика. Някога сме били колеги, но това беше много отдавна". Вписан е в списъка на вещите лица към Софийски градски съд. На него му е възложена експертиза с определение на Апелативен съд, ако не се лъжа. Аз така знам за развитието на делото. Той си е взел определението за назначаване на експертиза. Те вероятно са му дали и веществените доказателства – перифразирам, малко теоретично говоря. Той вероятно си прави някаква експертиза и сега се твърди в публикациите, че са изчезнали веществени доказателства. Това е, което мога да ви кажа, нито ще се намесваме по някакъв начин. Само попитах дали наистина има подадено такова заявление. Всичко е в правомощията на следствие, прокуратура, но делото е в съдебна фаза. Това е, което мога да кажа, господин премиер", докладва Веселин Вучков, чийто разказ и дискусията с премиера са документирани от стенограмата на заседанието на МС.

Всъщност министър Вучков дезинформира колегите си по въпроса с ангажимента на Бенчев по разследването срещу Златанов, тъй като, както Mediapool вече писа, експертът бе назначен от прокуратурата, а не от Софийския апелативен съд, който определи за вещо лице по делото Валери Костадинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?