Прокуратурата ще се фокусира върху проверката на сделката с дюните в Несебър

Сотир Цацаров разкритикува земеделското министерство за затрупването на обвинението с проверки

Главният прокурор Сотир Цацаров. Сн. БГНЕС

Прокуратурата ще съсредоточи своите усилия върху разследването на сделката за дюните в Несебър, каза в четвъртък преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) новият главен прокурор Сотир Цацаров. Той заяви намерение да продължи линията на поведение на своя предшественик Борис Велчев и разкритикува изпълнителната власт за затрупването на държавното обвинение с проверки.

Критиката на Цацаров бе насочена главно към земеделския министър Мирослав Найденов, който прати в прокуратурата списък с 98 сделки за замени на земи от горския фонд, извършени от 2003 година досега. Поведението на Найденов вече предизвика критики, че се опитва да размие скандала с дюните, като затрупва прокуратурата с друга работа.

“Мисля, че проверка на 98 заменки от горския фонд е прехвърляне на огромна задача, която не е присъща на прокуратурата в този мащаб”, каза Цацаров.

Той обясни, че тенденцията да се затрупва прокуратурата с папки от държавната администрация е усетена “далеч преди аз да стана главен прокурор”.

“Прокуратурата е схващана и приемана като всеобхватен контролен орган в тази държава. Първо защото е удобно всичко да бъде прехвърлено на прокуратурата. Дайте да работим така, че като проверяваме нещо, да го правим като хората и да имаме какво да кажем, а не просто да тънем в огромен обем работа”, допълни Цацаров.

Според него администрацията злоупотребява с изпращането на материали в държавното обвинение, но и призна, че никой не може да спре този процес.

“Не става дума да отбием тези сигнали, но дайте всеки да си върши работата в рамките на своите нормални правомощия”, каза главният прокурор. Борис Велчев също често критикуваше контролните органи на изпълнителната и местната власт, че не си вършат работата, а само прехвърлят материали към прокуратурата.

“Сами разбирате, че да бъдат проверени толкова сделки (98), каквито и да са, това изисква време. Обществото едва ли ще ни даде това време, затова мислим за конкретни неща (проверка на дюните в Несебър)”, обясни Цацаров.

Главният прокурор добави, че ако продължи реката от сделки към прокуратурата, то работата ще стане непосилна дори и за голям екип от обвинители.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?