Прокуратурата ще сезира КС за гласуването в Турция

Прокуратурата ще сезира в сряда Конституционния съд за нередности при гласуването в секциите в Турция. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Преди ден от РЗС предадоха на държавното обвинение сигнал за множество нарушения при провеждането на парламентарния вот в съседната държава.

По думите на Велчев прокуратурата може да провери само формално дали са на лице основания сигналът на партията да бъде придвижен към съда.

"Това е процедура, която се предвижда в изборното законодателство, в което е заложено правото на всички засегнати лица – ръководствата на политически сили и кандидати за народни представители, да поискат оспорването избора на определен народен представител", обясни главният прокурор.

Той допълни, че неговите правомощия не са "много големи" като може да провери дали сигналът е подаден в срок, дали е подаден от упълномощеното лице и дали в него се съдържат доказателства. Велчев заяви, че подобен сигнал вече е подаден и от Синята коалиция.

В отговор на въпрос той не се ангажира с мнение дали наистина има нередности при гласуването и обясни, че единствено съдът може да се произнесе.

В сигнала на РЗС се иска обявяване като незаконосъобразен избора на седем депутати от ДПС. Това са Хасан Хаджихасан, Искра Михайлова - Копарова, Тунджай Наимов, Бюрхан Абазов, Елин Андреев, Емил Иванов и Лютви Местан. Към това искане се присъединиха и от ВМРО.

Според изчисленията на РЗС тези депутати са влезли в парламента чрез преразпределение на мандати от добавените гласове в турските секции. Гласуването в съседната държава бе определено като "тотално опорочено".

РЗС иска да се направи и проверка дали хората, гласували в Турция не са гласували повторно в България.

По данни на ЦИК в 23 от секциите в Турция са гласували по над 1000 души. При изборен ден с продължителност 12 часа това прави по около 40 секунди за пускане на бюлетина.

Според РЗС изброените нарушения водят до съществени изменения на изборния резултат и разпределението на мандатите в тези райони. При евентуален успех на искането за касация на изборите в Турция на мястото на седемте депутата от ДПС ще влязат представители ГЕРБ, РЗС, Синята коалиция, БСП и "Атака".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?