Прокуратурата си приписа поевтиняването на водата

Прокуратурата си приписа поевтиняването на водата

Седмица след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) представи публично намерението си да намали цената на водата в 16 области, заради неизпълнение на инвестициите в инфраструктурата и ангажиментите за подобряване качеството на услугата, а синдикатите заплашиха със стачка, ако това стане, от прокуратурата си приписаха заслугата за орязването на цените.

Независимо че прегледът на изпълнението на петгодишните бизнеспланове на водните оператори е задължение на регулатора и още при одобряването им през 2017 г. беше ясно, че ако поетите ангажименти срещу по-високи цени на водата не бъдат изпълнени, тарифите могат да бъдат орязани на третата година, прокуратурата на два пъти се опитва да извлече дивиденти от публикациите по темата.

Първо през февруари 2020 г., след информации за лошото състояние на ВиК мрежата в страната, прокуратурата прати КЕВР да проверява водопроводи.

Задачката на комисията бе да провери намаляват ли загубите на водата, как се изпълняват ремонтите на водопроводите, качествени ли са материалите. През май регулаторът излезе с доклад от възложената му проверка и още тогава стана ясно, че водните дружества не изпълняват бизнесплановете си и орязване на цените им ще има. .

КЕВР още тогава поиска от прокуратурата да провери собствениците на водните дружествата как контролират ръководствата им за стопанисването на публичните ВиК системи, както и от Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши тя проверка за спазването на Закона за обществените поръчки от операторите. Това обаче досега не е съобщено да е станало.

Вместо това от Върховната административна прокуратура излязоха с информация, която от повече от седмица е тиражирана от медиите. А именно установеното от КЕВР неизпълнение на плановете на повечето ВиК дружества – ръст на течовете и изразходване за вдигане на заплати и други разходи на одобрените в цените инвестиции за ремонти.

ВАП сега отбелязват вече известното: че от общо 29 ВиК дружества с одобрен бизнес план 5 са отчели над 50% неизпълнение на плановете си, 11 са отчели между 40 - 50% неизпълнение, при останалите 13 дружества неизпълнените нива на показатели за качество варират между 7 и 11 на сто.

Прокуратурата също така заявява, че е възложила на КЕВР да приложи нормативните разпоредби за прилагане на финансови корекции и промяна на одобрените цени на ВиК услугите за следващата година.

Окончателното решение на КЕВР за стойностите на ВиК услугите ще бъде взето на 30 декември. Засега регулаторът не смята да променя определените вече цени, макар срещу намалението да се обявиха операторите и синдикатите, а омбудсманът Диана Ковачева да е против повишаването на тарифите в девет области. Сред тях са София и Разград, където поскъпването ще е най-сериозно – около 6 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?