Прокуратурата сигнализирана за отклоняване на пари от ЕСО към "други дружества"

Неправилно разчитане на средствата за студен резерв източило 230 млн. лв.

Драгомир Стойнев. Сн: БГНЕС

Сигнал за неправилно планиране и изразходване на средства, които "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) е плащал на "Националната електрическа компания" (НЕК) за поддържане на производствени мощности в студен резерв и отклоняване на парите към "други дружества" е подал в понеделник в прокуратурата министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнов. Това съобщиха от пресцентъра на ръководеното от него ведомство.

Още в събота Стойнев съобщи, че ще внесе сигнала за източване на българската енергетика с 230 млн. лв. през 2012 г. по времето на управлението на ГЕРБ заради неправилните разчети за студения резерв, но бе репликиран от предшественика си Делян Добрев, че предоставените данни са са 2013 г.

Според разпространеното в понеделник прессъобщение обаче неправилното планиране на разходите на ЕСО и НЕК, без в тях да се отчетат задълженията по дългосрочните договори за разполагаемост за студен резерв с ТЕЦ "AES-Гълъбово“ и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3“ било известно още през 2012 г.

"Тогава е установено, че разполагаемостта за студен резерв и услуги на двете централи е отчетена от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) при формирането на регулираната цена за достъп на ЕСО" посочват от министерството на Стойнев. Ведомството допълва, че с писмо от август 2012 г. то е уведомило тогавашните изпълнителни директори на ЕСО и НЕК за проблема.

"Три месеца по-късно (през ноември 2012 г.) в официална кореспонденция до НЕК и ЕСО ДКЕВР също констатира, че не би следвало да има финансови и правни пречки за уреждане взаимоотношенията при заплащането на разполагаемост за студен резерв по дългосрочните договори. Въпреки това ЕСО не е заплатило дължимите разходи по горепосочените договори за разполагаемост за студен резерв на НЕК, като средствата са били насочени към други дружества", пише в съобщението. То обаче не дава подробности за фирмите, които са получили тези средства, както и самият размер на сумите.

"До този момент никой, освен министър Драгомир Стойнев, не е предприел действия за информиране на компетентните органи по случая", посочват още от МИЕ и допълват, че от 1 до 8 септември 2013 г. в прокуратурата са били внесени други три сигнала за нередности на обща стойност 160 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?