Прокуратурата скръцна със зъби на МВР и ДАНС

Макар да отрече да има конфликт между прокуратурата и МВР по разследването на изчезналия бизнесмен Киро Киров, за когото има съмнения, че е отвлечен, зам.-градският прокурор на София Роман Василев все пак призна в неделя, че между разследващите органи има напрежение по този род престъпления.

"Няма конфликт, но прокуратурата и занапред ще изисква органите на МВР и на ДАНС да бъдат по-актуални и по-бързи в своите действия и да правят всичко това, което съответният прокурор е възложил. Тоест да не се бяга по допирателната, да не се правят някои, меко казано, свободни неща, без прокурорът да знае", заяви пред БНР прокурор Василев.

Представителят на държавното обвинение посочи пред БНР и мерките, които трябва да бъдат взети, за да има по-голяма разкриваемост на този род престъпления.

"Няколко пъти сме искали по отношение на мобилните оператори законова промяна карти с предплатени услуги да се дават единствено срещу лична карта и съответно попълване на формуляри, които могат да идентифицират лицето, което купува този род предплатена карта. Това във всички страни е нормално и е с оглед точно пресичане на такъв род престъпления", заяви прокурорът. Той поиска и облекчена процедура по използването на специални разузнавателни средства.

Според прокурора в много страни отвличанията се разглеждат като терористични актове. "С терористи преговори не се водят", изрази позицията си за твърди мерки при такива престъпления прокурор Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от България