Прокуратурата следи решението за дивидента на БТК

Запитан дали прокуратурата ще вземе решение по сигнала на БСП от миналата седмица за БТК след като разбере къде ще отиде дивидента за миналата година, зам.главният прокурор Христо Манчев каза пред журналисти само, че "има предприети действия по закон, но от съществено значение за правилната квалификация е действително какво ще стане с този дивидент, тъй като има достатъчно време".

В постановлението на Върховна касационна прокуратура от януари, с окето се позволява продължаването на сделката за телекома, се казва, че дивидента трябва да се разпредели като се вземе пред вид факта, че държавата е била акционер през 2002 г.

Въпрос на тълкуване е какво точно означава това и дали 100% от дивидента трябва да остане за държавата или е приемливо и договореното от купувача и АП разпределение от 65 към 35 процента.

На вчерашния си редовен брифинг министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров се ангажира да вземе решение за дивидента до края на следващата седмица, когато ще бъде насрочено общо събрание на БТК.

Още от Бизнес