Криейки Мирослав Найденов от медиите

Прокуратурата спешно нареди на МВР да пази бившия аграрен министър

Градският прокурор Николай Кокинов с говорителя си Румяна Арнаудова. Сн.: БГНЕС

"Свидетелят Мирослав Найденов потвърди изнесените обстоятелства пред телевизията, но и добави нови обстоятелства, които на този етап не можем да съобщим."

 

Това обяви в четвъртък говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова, след като часове наред съдебни репортери от десетки медии безуспешно се опитваха да разговарят с представител на държавното обвинение.

 

Това се оказа и единственият официален коментар от прокуратурата няколко часа, след като бившият земеделски министър Мирослав Найденов потвърди пред бТВ, че всички негови колеги от кабинета "Борисов" са били подслушвани по нареждане на ексшефа на МВР Цветан Цветанов.

 

От думите на Арнаудова стана ясно още, че по желание на Найденов е било разпоредено на главния секретар на МВР Калин Георгиев да му назначи физическа охрана, тъй като е придобил статут на защитен свидетел.

 

Така ексаграрният министър се оказа едновременно в позицията на разследван за длъжностно престъпление, корупция и принуда (по разследване на СГП, водено над 3 г. срещу неизвестен извършител, по което Найденов получи обвинения чак след оставката на правителството на ГЕРБ – бел.ред.) и на особено важен застрашен свидетел на прокуратурата.

 

Веднага след сензационното си телевизионно интервю Найденов бе привикан на разпит в държавното обвинение без да се уточнява с какво личните му впечатления и страхове биха могли да помогнат на разследването за използването на нерегламентирани СРС-та в силовото ведомство.

 

Даването на показания  бе съпроводено с контролираното спускане на неофициална информация от СГП, че Найденов е извикан в сградата на спецпрокуратурата на столичната ул. "Черковна", където преди него предишните дни бяха разпитани Цветанов и лидерът на БСП Сергей Станишев, предал в края на март на главния прокурор Сотир Цацаров анонимен сигнал за незаконните СРС-та.

 

Докато медиите търпеливо изчакваха появата на Найденов в двора на спецпрокуратурата, на сайта на държавното обвинение изненадващо се появи съобщение, че разпитът му вече е приключил: "Мирослав Найденов (бивш министър на земеделието и храните), беше разпитан като свидетел по наказателното производство водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и Радко Димитров, за престъпления по чл. 387, чл. 311 и чл. 287а НК. Съгласно желанието на свидетеля Найденов са взети мерки за неговата защита – лична физическа охрана. Постановлението за защита е изпратено за изпълнение на главния секретар на МВР, г-н Калин Георгиев."

 

Час по-късно Найденов обаче бе забелязан да влиза в коридора на СГП в Съдебната палата, въпреки че според официалната информация от пресцентъра на държавното обвинение, разпитът му отдавна бе приключил.

 

"Докато се организираше охраната, Найденов остана в сградата на Съдебната палата", лаконично обясни това разминаване прокурор Румяна Арнаудова без да уточнява по какъв начин колегите ѝ са установили, че ексминистърът действително е застрашен и е наложително МВР (което по думите му през последните 4 години е създавало "политическо мракобесие" – бел.ред.) да го охранява.

 

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров, който в четвъртък присъстваше на редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), неофициално даде заявка, че ще направи изявление по темата пред журналистите, без да отговаря на въпроси. Това обаче така и не се случи, а самият Цацаров тихомълком напусна ВСС през заден вход.

 

Скандалът за незаконно подслушване по нареждане на Цветанов, добил популярност като "българския Уотъргейт", лавинообразно се разрасна през последните две седмици, след като лично Цацаров обяви на 15 април, че сигналът на Станишев е бил "потвърден на 2/3" при прокурорската проверка, водена от градския обвинител Николай Кокинов и заместника му Роман Василев.

 

Именно констатациите на проверяващите МВР обвинители станаха причина за образуване на разследвания срещу четирима отговорни служители на Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), занимаваща се с подслушването в МВР.

 

Въпреки официалната позиция на цялото ръководство на прокуратурата, че в МВР са създадени условия за служебни злоупотреби и незаконно подслушване заради липса на контрол и ясни регламенти, нито Цветанов, нито главният секретар Калин Георгиев, признаха, че някой в министерството би трябвало да носи отговорност.

 

Георгиев дори даде интервюта, в които директно опроверга констатациите на държавното обвинение, уточнявайки, че Радко Димитров не се опитвал да саботира прокурорската проверка, а да поправи специализираната апаратура. Освен това каза, че нямало изтрити записи, а всичко било архивирано.

 

Впоследствие той спешно бе привикан на разпит в прокуратурата, но показанията му не успяха да повлияят на хода на разследването и бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, наследникът им Сергей Кацаров и подчиненият му Радко Димитров получиха общо 4 обвинения.

 

Първите трима бяха подведени под отговорност за длъжностни престъпления, като Кацаров бе обвинен и за документ с невярно съдържание (заради негово писмо до прокуратурата, че апаратурата за мобилно подслушване и следене в МВР не можела да прави гласови записи – бел.ред.). Димитров пък ще отговаря за престъпление срещу правосъдието, след като бе обявено, че е изтрил записи от оборудвана ведомствена кола и дори е разглобил с отвертка част от техниката.

 

Въпреки развоя на случая, прокуратурата продължава да търпи критики, че работи избирателно, подминавайки факта, че по Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) лично вътрешният министър и главният секретар на МВР имат преки задължения по организацията на използването на СРС-та и съответно носят отговорност, ако такава липсва, както твърди държавното обвинение.

 

В опит да разсее тези съмнения преди ден зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че за разследващите няма "свещени крави". Междувременно Цветанов заподозря, че прокуратурата е започнала да работи под влияние на "тайни общества", намесвайки се в предизборната кампания. Дори изрази мнение, че с образуването на разследване за подкуп срещу близкия му отстранен шеф на ГДБОП Станимир Флоров, е извършила "национално предателство". Случайно или не, 3 дни по-късно той бе разпитван близо 8 часа като свидетел по делата срещу Флоров и за незаконните СРС-та в МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?