Прокуратурата срамежливо погледна към Красимир Гергов

Прокуратурата срамежливо погледна към Красимир Гергов

След две години мислене Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство, чиято цел е да провери дали рекламният бос Красимир Гергов е предложил подкуп на бившия шеф на БНТ Кирил Гоцев в опита си да накара телевизията да не сключва контракт с руската компания "Видео Интернешънъл". Това съобщиха в сряда за Mediapool от държавното обвинение.

Въпреки, че Гергов е единственият заподозрян по този казус, разследването се води срещу неизвестен извършител. Производството е заведено по чл. 304, ал. 1 от Наказателния кодекс, който класифицира нерегламентираното предлагане или даване на средства на длъжностни лица. Наказанието по тази норма е до 6 години затвор и глоба до 6 000 лева.

Сигналът до държавното обвинение бе подаден през юли 2006 година от главния редактор на вестник "Дума" Евгени Станчев. Самият вестник, тогава собственост на близкия до БСП бизнесмен Петър Манджуков, излезе с голяма разработка по темата. Оттогава до средата на 2007 година СГП проверяваше този случай, но в крайна сметка прекрати разследването заради липса на достатъчно доказателства.

То е взето за служебна проверка от Софийска апелативна прокуратура (САП), която след повече от година го е върнала на по-долната инстанция с разпореждане делото да се възобнови. Според САП разследването е прекратено неправомерно. По информация на Mediapool от държавното обвинение, в сигнала на Станчев са приложени основно материали от медиите и най-вече от "Дума".

По ирония на съдбата Красимир Гергов е спряган в медийните среди за настоящ собственик на печатния орган на БСП вестник "Дума", чийто материали са основната причина за прокурорската проверка.

Целият корупционен скандал започна през май 2005 г., когато бившият кадър на БНТ Кеворк Кеворкян заяви публично, че Гергов е предложил рушвет на Гоцев, защото договорът с руската фирма би ограничило влиянието на рекламния бос на пазара. Разследването по казуса в момента се води от Столична дирекция на полицията.

Споделяне

Още от България