Прокуратурата стартира 13 разследвания за изборите

Прокуратурата стартира 13 разследвания за изборите

Прокуратурата е образувала 13 досъдебни производства за манипулации около резултатите от местните избори в страната, съобщиха в четвъртък от пресцентъра на държавното обвинение. Общо за двата изборни дни са постъпили 179 сигнала за нарушения и жалби като преобладаващата част от тях са за купуване на гласове.

Ако деянието бъде доказано, виновните могат да бъдат осъдени на до 3 години затвор.

Абсолютен рекордьор в това отношение се оказа вотът в Перник. Там са стартирали три официални разследвания за покупко-продажби на волята на избирателите. Там надпреварата спечели кандидатът на БСП Росица Янакиева, а втори остана Димитър Колев от “Коалиция Съюз за Перник” (Земеделски народен съюз – Християнсоциален съюз).

Според различни информации цената за един глас в този град варирала между 40 и 100 лева. Другият град в софийския апелативен район, който е направил впечатление на прокуратурата, е Берковица. Там са образувани две досъдебни производства. На балотаж в града се явиха двама кандидати, издигнати от инициативни комитети. В крайна сметка вота спечели Милчо Доцов, който надделя над Иван Веселинов.

Окръжна прокуратура – Варна е образувала две досъдебни производства. Едното от тях е срещу кандидата на “Ред, законност и справедливост” Веселин Марешки. В офисите на аптекаря вече се проведе полицейска акция, при която бе конфискувана голяма част от неговата документация за изборите. Другият град край морето, в който “бизнесът” имаше сериозно представителство – Несебър, се отчита с едно досъдебно производство. Там вотът бе спечелен от издигнатия от инициативен комитет Николай Димитров.

В Стара Загора също има образувани две досъдебни производства. Там големият спор е между Светлин Танчев от ГЕРБ и подкрепения от БСП Евгений Желев. Танчев все още не е положил клетва като кмет, тъй като административният съд в града спря изпълнението на решение Общинската избирателна комисия (ОИК) и назначи повторно броене.

Другите три града със започнали прокурорски разследвания са Добрич, Казанлък и Левски.

От държавното обвинение оправдават малкия брой на официалните проверки с факта, че по-голяма част от жалбите за изборни нарушение не са подадени от пряко засегнати лица. Пред седмица с това се обясни липсата на проверки в района на Кърджали.

Споделяне

Още от България