Прокуратурата свали част от обвиненията срещу Цонев, Сантиров и Попов

Прокуратурата свали част от обвиненията срещу Цонев, Сантиров и Попов
Бившият военен министър Николай Цонев, екссъдията Петър Сантиров и някогашният секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов ще отговарят пред правосъдието само по обвинение за даване на подкуп. Прокуратурата е прекратила обвинението, че тримата са предложили рушвет на следователя Петьо Петров, научи Mediapool в понеделник.

Последният, който е известен с прякора Пепи Еврото, трябвало да реши "правилно" досъдебно производство за неизгодна сделка, сключена от военното министерство, докато то е било оглавявано от Цонев. Следователят обаче уведомил началниците си за "неприличното предложение" и така тримата заговорници бяха "разпнати" от прокуратурата и МВР в показна акция точно преди Разпети петък.

Тримата получиха обвинения за даване и предлагане на подкуп. Пет месеца по-късно доказателства са събрани само за даването.

Показните арести бяха извършени на първи април. Тогава Тенчо Попов бе задържан в офиса на съпругата си в центъра на столицата с белязани 20 хиляди евро. Той трябвало да предаде на следователя парите, които били осигурени от Николай Цонев. Според разследващите в схемата съдията Петър Сантиров е играл посредническа роля.

Така в обвинителния акт Попов и Цонев са записани като извършители, а Сантиров като помагач.

Обвинителният акт вече е готов и ще бъде внесен в съда, ако защитата не обжалва в законовия седемдневен срок постановлението за прекратяване.

Споделяне

Още по темата

Още от България