След като Цветанов се възмути в телевизионния ефир

Прокуратурата светкавично оттегли споразумение за смърт на пътя

Формалният повод е възражение от родителите на загиналото момиче

Часове, след като вътрешният министър Цветан Цветанов се възмути пред бТВ, че в понеделник е насрочено заседание на Софийския градски съд (СГС), на което да бъде разгледано споразумение за причинена смърт на пътя, прокуратурата оттегли въпросното си предложение, макар че именно тя го бе внесла в съда.

 

Формално наблюдаващият обвинител Росица Слабакова обясни, че причината за изненадващото ѝ решение е депозирано пред магистратите възражение от родителите на прегазената през февруари студентка Мариана Карабулева.

 

По думите на обвинителката обаче потърпевшите родители са били запознати с материалите по делото и предложението, което прокуратурата възнамерява да направи на подсъдимия Димитър Димитров – 3 години условно с пет години изпитателен срок, но тогава изобщо не са възразили.

 

"В събота бях на един благотворителен концерт, който беше организиран от близките, от родителите на загиналите деца на пешеходна пътека и въобще от пътно-транспортни произшествия, трябва да ви кажа, че това, което дават тези хора като процент за съдебната система, че е видно, че съдебната система се нуждае от реформи и от хора, които действително да имат морални качества. И понеже днес сме в такъв ден, в който предстои едно такова дело да се гледа, за февруари месец, когато Марианка беше бутната в "Студентски град", където почина, днес в 10.30 часа, родителите разбират в петък, без да са информирани по-официален път, че днес ще има споразумение в СГС между прокуратурата и извършителя на престъплението. Проявете интерес...", коментира Цветанов часове преди обратът по делото да стане факт в съдебната зала.

В споразумението, подписано от наблюдаващия прокурор Росица Слабакова, шофьорът се признава за виновен и се съгласява да изтърпи три години условно с петгодишен изпитателен срок. В документа прокурор Слабакова пише, че той не е осъждан, няма предишни нарушения. Споразумението е било изготвено на 11 юни, а два дни по-късно - на 13 юни, е било внесено в съда.


Адвокатът на родителите на Мариана Карабулева Стефан Атанасов научил за споразумението миналата седмица и е депозирал възражение в съда. В него родителите настояват за ефективно наказание.

"Казвал съм и преди – не съм за задължително ефективно наказание, защото всичко се случва. Но съдът трябва да чуе и становището на родителите, нека той реши какво наказание да наложи. Защото в споразумението се излагат факти, които не отговарят на действителността. След удара с автобуса Димитър Димитров не се е притекъл на помощ на момичето, а е започнал да се кара на шофьора на автобуса, че кара бавно. Това не мога да понеса", каза юристът.

Следва прокуратурата да изготви обвинителен акт срещу Димитров и да го внесе в съда. Адвокатът на обвиняемия пък отказа да сподели дали ще поиска делото да се разгледа по съкратената процедура, по която се налага по-ниско наказание.

Споделяне

Още от България