Прокуратурата: Цветан Василев е кредитор на медиите на Пеевски

Прокуратурата: Цветан Василев е кредитор на медиите на Пеевски

Постановление на прокуратурата за пореден път показа, че Корпоративна търговска банка (КТБ) с мажоритарен собственик Цветан Василев е кредитор на покупката на поне три от вестниците на Ирена Кръстева и сина ѝ Делян Пеевски. Актът, публикуван в сайта "Биволь" , е написан от прокурор Ангел Илиев. Той е по повод проверка от 2008 г. след сигнал на гражданин за неясните средства, с които "Нова българска медийна група" купува вестници.

 

Прокурор Илиев отказва да образува досъдебно производство с аргумента, че произходът на парите е ясен и той е кредит от КТБ. Проверката на държавното обвинение е показала, че вестниците "Монитор", "Политика", "Телеграф" и други две фирми са купени с кредит от КТБ. Кредитът е бил обезпечен със залог върху собствеността на изданията.

 

През февруари тази година Цветан Василев атакува в. "Сега" заради това, че в анализ на Светослав Терзиев Цветан Василев е наречен "кредитор" на Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Въпросната публикация бе посветена на антикорупционния доклад на Европейската комисия, в който доста точно, без да са назовани имена, са изредени редица български скандали от последната година и половина.

 

В опит да потърси правата си КТБ изпрати писма до шефа на Европейската комисия, редица еврокомисари и Европейския парламент, настоявайки да отрекат връзката на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев с Пеевски и Кръстева. Преди това КТБ сезира Етичната комисия за медиите в България, която не намери нищо нередно в публикацията.

 

Проблемът на банкера бе, че той не иска дори да се споменава в едно и също изречение с Пеевски, включително да се казва, че е "кредитор" на медийната група.

 

С тази цел КТБ настоя пред Брюксел, че председателят на нейния Надзорен съвет Цветан Василев не е свързан икономически и юридически с Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, както и че не финансира медии. Упоменаването му като "кредитор" бе посочено като "целенасочена и злонамерена кампания срещу КТБ и г-н Цветан Василев от 2009 година".

 

Не е ясно дали ЕК и останалите европейски институции са изпратили официален отговор на КТБ, но веднага след писмото от банката източници от Брюксел коментираха пред EurActiv, че журналистите са насърчени да правят свои коментари върху докладите, които са така изготвени, че да е ясно кои хора визират, макар да няма назовани имена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?