Прокуратурата увеличи тройно щетата от Овчаров в "Мини Бобов дол"

Още двама обвиняеми по сделката за отдаване на дружеството под наем

Прокуратурата увеличи тройно щетата от Овчаров в "Мини Бобов дол"

Специализираната прокуратурата е повдигнала ново прецизирано обвинение срещу бившия министър на икономиката и енергетиката от кабинета "Станишев" Румен Овчаров. Обвинението е за сключена през юни 2006 година сделка за отдаване под наем на активите на държавното дружество "Мини Бобов дол" на частната компания "Ораново", която е свързвана с енергийния бос Христо Ковачки.

Според прокуратурата сделката е ощетила държавата с 24 милиона лева, а Румен Овчаров е подведен под отговорност за безстопанственост. В края на миналата година бившият министър бе обвинен за причинени щети в размер на 8.9 милиона лева, но съдът върна делото за ново разследване заради допуснати процесуални нарушения от обвинителите.

Сега прокуратурата повдига още две обвинения за същата сделка. Едното е срещу бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката Анна Янева, която е отговаряла за Дирекция "Корпоративно управление и преструктуриране" във ведомството. Другото е предявено на бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол“ Пламен Стефанов.

И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост. Прокуратурата припомня, че чрез сключения договор за наем на компанията "Ораново" са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от рудник "Бабино".

Това е станало в нарушение на Закона за концесиите, защото не е проведена открита тръжна процедура. Частната компания "Ораново" не е проверена дали има необходимите технически, управленски и финансови възможности за този бизнес. В крайна сметка това е довело до откриване на производство по несъстоятелност на "Мини Бобов дол", смята прокуратурата.

През месец май тази година съдът върна на прокуратурата първия обвинителен акт срещу Овчаров за "Мини Бобов дол". Магистрати обявиха, че обвинителният акт е неясен, тъй като в него липсват конкретни дати и действия, за които се твърди, че ексминистърът е извършил престъпления. Румен Овчаров бе обвинен 11 години след оставката си от кабинета "Станишев".

Споделяне

Още от Бизнес