Прокуратурата в Бордо реши, че обвиненията срещу Саркози трябва да бъдат свалени

Обвиненията срещу бившият френски президент Никола Саркози, че е получил незаконни дарения от 90-годишната наследничка на "Л'Ореал" Лилиан Бетанкур през 2007 г., трябва да бъдат свалени.

Това прецени прокуратурата в Бордо, предаде в събота ДПА. Според разследващите процес трябва да има само срещу бившия доверен човек на Бетанкур Патрис дьо Метр, управлявал богатството ѝ, и срещу светския фотограф Франсоа-Мари Бание, когото отрупвала с щедри подаръци.

Съдът в Бордо трябва да реши идния месец срещу кого от обвиняемите ще има процес, и дали такъв да има изобщо. "Възползване от слабост" е престъпление, за което се предвижда до три години затвор и глоба от 375 000 евро.
 
Бетанкур е най-богатата жена в света според списание "Форбс", което оценява състоянието ѝ на 30 милиарда евро. Съдът я постави през 2011 г. под опека, след като определи, че душевното ѝ състояние е разклатено. Твърди се, че тя страда от деменция.
 
Бившият ѝ счетоводител каза на полицията през 2010 г., че тя била инструктирана от управляващия богатството ѝ през 2007 г. да даде 150 000 евро за предизборната кампания на тогавашния вътрешен министър Саркози. Във Франция индивидуалните дарения за предизборни кампании са с таван от 7500 евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?