Прокуратурата в Брюксел подхвана белгийския "корупционен скандал на века"

Прокуратурата в Брюксел иска да бъдат съдени 71 държавни служители и строителни предприемачи и не е изключено това да се окаже корупционният скандал на века в Белгия, съобщиха във вторник белгийски медии, цитирани от БТА.

Случаят е свързан с мащабни ремонтни работи в почти всички емблематични сгради в белгийската столица през последните десет години. Прокуратурата има сериозни основания, подкрепени с доказателства, да смята, че строителни предприемачи са плащали огромни подкупи на служители от белгийската Служба по сградите, за да получат държавни поръчки за ремонтите.

Става дума за такива известни сгради в Брюксел като кралския дворец в квартала Лакен, Палатата на правосъдието (най-голямата сграда с подобно предназначение в Европа), Музея на изкуството в централната част на града, Историческия музей и Музея на автомобила, намиращи се в "Парка на петдесетгодишнината" (от създаването на Белгия като независима държава) недалеч от основните европейски институции и други.

За да спечелят държавни поръчки за ремонтните работи, строителните предприемачи са давали подкупи от 15 хиляди до 750 хиляди евро на 12 държавни служители, твърди брюкселската прокуратура.

Очаква се съдебното дело, което ще се води в Брюксел, да започне догодина.

Споделяне

Още от Европа