Прокуратурата в Египет поиска смъртна присъда за Мубарак

Прокуратурата в Египет поиска смъртна присъда за Мубарак

Бившият египетски президент Хосни Мубарак да бъде наказан със смърт заради убийството на протестиращи по време на бунта срещу режима му от началото на миналата година, поиска един от прокурорите, водещи процеса срещу бившия лидер на страната, предадоха световните агенции в четвъртък.

За предумишлено убийство законът предвижда смъртно наказание, заяви прокурорът Мустафа Хатер в края на обвинителната реч пред съда в Кайро, където се гледа делото.

 

Смъртна присъда по същите обвинения бе поискана и за бившия министър на вътрешните работи Хабиб ал Адли и шестима висши служители на службите за сигурност, съдени заедно с Мубарак.

 

Според Ройтерс и Асошиейтед прес сред подсъдимите, за които се иска смъртно наказание, са и двама синове на Мубарак - Аля и Гамал.

 

Прокуратурата иска максималното наказание за Мубарак и останалите обвиняеми, което е смърт чрез обесване, каза Хатер.

 

Бившият египетски лидер е политически и правно отговорен за убийствата на демонстранти по време на 18-дневния бунт, с който той бе свален, заяви главният прокурор по делото Мустафа Сулейман. Мубарак не направи нищо, за да спре убийствата, въпреки че знаеше за тях от помощниците си, от телевизията и от докладите на тайните си служби, подчерта той.

 

Според него Мубарак няма никакво право да твърди, чене е знаел какво става. Той е отговорен за случилото се и трябва да понесе законовата и политическа отговорност за него.

.

Делото срещу бившия президент за репресиите срещу протестиращите, при които по официални данни са били убити около850 души, се води от 3 август. Мубарак пледира "невинен".

 

Съдебното заседание ще продължи на 9 и 10 януари.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?