Прокуратурата в Грузия повдигна обвинения срещу аджарски ръководители

Грузинската прокуратура е образувала углавни дела срещу редица висши служители в отцепилия се грузински район Аджария по обвинения в опит за нарушаване на териториалната цялост на страната, съобщи РИА Новости.

Същевременно властите в Аджария направиха предизвикателно изявление, след като централното правителство им наложи икономическа блокада.

Вътрешният министър Джемал Гогитидзе заяви, че регионалното правителство няма да позволи блокадата да продължи. Той заяви, че Аджария е готова да се защитава и правителството му очаква помощ от Русия, която разполага с военна база в района, предаде Би Би Си.

Преди това грузинското правителство затвори сухопътната граница с Аджария и петролните танкери вече не могат да използват черноморското ѝ пристанище Батуми.

Грузинският президент Михаил Саакашвили заяви, че Аджария трябва да се съобразява с централната власт.

Напрежението между Грузия и полуавтономната република се усилва от неделя, когато Саакашвили не бе допуснат да влезе в Аджария.

Междувременно кметът на Москва Юрий Лужков пристигна в Аджария, за да подкрепи тамошния президент Аслан Абашидзе, който е традиционен съюзник на Москва.

Икономическа блокада

Президентът Михаил Саакашвили наложи икономическа блокада, след като Аджария отказа да спази ултиматума на грузинските власти.

Саакашвили каза, че санкциите са временни, но призна, че могат да прекъснат товаренето на близо 200 000 барела петрол дневно от Казахстан и Туркменистан, които се превозват от Батуми.

Макар че грузинските въоръжени сили са в повишена готовност, президентът увери международната общност, че няма за цел въоръжен конфликт с Аджария.

Саакашвили каза, че е искал да посети Аджария във връзка с подготовката на общите избори на 28 март.

Те ще бъдат повторение на изборите от миналия ноември, които бяха обявени за фалшифицирани и предизвикаха масови бунтове, оглавени от Саакашвили, довели до оставката на бившия президент Шевардназде.

Саакашвили, който води силна прозападна политика, спечели президентските избори през януари.

Според Абашидзе новото грузинско ръководство ще използва изборите през март, за да го свали от власт.

Той поиска помощ от Русия, която силно подкрепя Аджария. Москва поддържа и другите два отцепили се района - Абхазия и Южна Осетия.

Западните правителства са силно разтревожени от покачването на напрежението в Грузия, не на последно място заради изграждания петролопровод, който минава през нейна територия. Според американски представители държавният секретар Колин Пауъл е провел телефонен разговор със Саакашвили и е настоял да не допуска изостряне на ситуацията в Аджария.

За решаване на спора по мирен път призова и председателят на ОССЕ, българският външен министър Соломон Паси, който в понеделник се срещна с грузинските лидери и разговаря по телефона с Абашидзе.

Междувременно във вторник избухна взрив на железопътна линия в Грузия, но няма пострадали. Според грузинския заместник-министър на държавната сигурност не е изключено в случая да са замесени аджарските власти.

Углавни дела срещу аджарски ръководители

Грузинската прокуратура образува углавни дела срещу редица високопоставени аджарски служители, съобщи РИА Новости. По думите на главния прокурор Ираклия Окруашвили, който даде пресконференция в Тбилиси, обвинения в "опит за нарушаване на териториалната цялост" са предявени срещу министъра на държавната сигурност на Аджария Сосо Гогитидзе, заместник - министъра на вътрешните работи Давид Бакуридзе и шефа на администрацията в Кобулети Тарелия Халваши.

Обмисля се образуването на углавно дело и срещу на министъра на вътрешните работи на Аджария Джемал Гогитидзе, но тъй като той се ползва с имунитет, е необходимо да се предприемат формални процедури за снемането на имунитета му.

Генералният прокурор на Грузия заяви, че в близките часове всички споменати лица ще бъдат обявени за международно издирване, техните банкови сметки ще бъдат запорирани, а намиращите се в тях парични средства ще бъдат конфискувани.

В същото време прокурорът потвърди, че не се предвижда образуване на дела срещу лидера на Аджария Аслан Абашидзе и неговия син, кмета на Батуми Георгий Абашидзе.

Председателката на грузинския парламент преговаря в Батуми

Президентът на автономията заяви, че във вторник вечерта в Батуми трябва да пристигне председателката на грузинския парламент Нино Бурджанидзе. Ако преговорите с нея се увенчаят с успех, в сряда в Аджария ще пристигне и грузинският президент Михаил Саакашвили, каза Абашидзе.

По повод внезапната поява в Батуми на московския кмет Юрий Лужков аджарският лидер изключи политически подтекст. Той каза, че Лужков просто дошъл на гости, за да го подкрепи в трудния момент.

Причината за покачване на напрежението не идва от Аджария, а от Тбилиси, каза Лужков пред държавната руска телевизия и настоя проблемите да се решат чрез диалог.

Споделяне

Още от Свят