Прокуратурата в Италия сне обвинения срещу Салвини във връзка с мигранти

Матео Салвини

Италианският вътрешен министър Матео Салвини каза, че прокуратурата е решила да снеме обвинения срещу него, предявени след отказа му да позволи на 150 мигранти да слязат от спасителен кораб, акостирал в Сицилия, предаде Ройтерс.

Салвини, който е лидер на антиимигрантската партия "Лига", направи изявлението във видеозапис във Фейсбук. Той прочете писмо от прокуратурата на Катания, която го уведомява, че официално е поискала съдът да прекрати делото. Министърът не посочи причина за нейното решение.

Срещу Салвини беше предприето разследване за предполагаема злоупотреба с власт и задържане на хора против волята им, след като през август на италианския кораб "Дичоти" беше отказано позволение да свали на сушата мигранти, главно еритрейци, спасени в морето.

Министърът каза тогава, че няма да позволи на мигрантите да слязат на сушата, докато други страни от Европейския съюз не се съгласят да ги приемат. Безизходицата приключи, след като Ирландия, Албания и Римокатолическата църква се съгласиха да приемат някои от мигрантите.

Около 650 000 души, предимно от Африка, са достигнали италианските брегове от 2014 г. В Италия има около 160 000 кандидати за убежище.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?