Прокуратурата в конфликт с Интерпол заради съпругата и дъщерята на Цветан Василев

Двете са свалени от списъка с издирваните лица преди повече от месец

Радосвета Василев бе обявена за издирване заради обвинение в пране на пари.

Интерпол е свалил от списъка с издирваните лица съпругата и дъщерята на банкера Цветан Василев – Антоанета и Радосвета. Това съобщи собственикът на фалиралата КТБ в сайта си. Един от аргументите е бил, че двете са преследвани по политически мотиви.

Радосвета Василева се издирва от лятото на 2017 г. Малко преди това ѝ бяха повдигнати обвинения за пране на пари за това, че си е купила апартамент с пари, дадени от баща ѝ. Няколко месеца по-рано същите обвинения бяха повдигнати и на майка ѝ. За нея също бе издадена заповед за арест.

"Централата на Интерпол е установила, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление", написа Василев.

Новината бе потвърдена и от прокуратурата. От държавното обвинение заявиха, че ще настояват Интерпол да промени решението си и дори обвиниха един от органите му в превишаване на правомощия.

"Изразено е категорично становище, че взетото решение е в противоречие със статута и функциите на Интерпол, защото то се основава на мотиви, свързани с обсъждане на обвиненията по същество, което е правомощие само на наказателен съд", пише в съобщението им.

От него обаче става ясно, че при обсъждането в Комисията за контрол на данните, която е взела решение за заличаване от списъка с издирваните лица, е заявено, че двете са преследвани по политически мотиви. Прокуратурата дори критикува Комисията на Интерпол, че е превишила правомощията си.

"Категорично се възразява срещу твърдението за наличие на политически мотиви за наказателно преследване, като се поддържа позицията, че всеки опит на Комисията (на неин състав) да преценява основателността на обвиненията и да прави правни изводи противоречи на правомощията ѝ и въобще на статута на международната организация", пише в съобщението.

Споделяне

Още от България