Прокуратурата в Милано разследва партията на Салвини за незаконно финансиране от Русия

Прокуратурата в Милано разследва партията на Салвини за незаконно финансиране от Русия

Италианската прокуратура е започнала разследване на твърдения за незаконно финансиране от Русия на крайнодясната партия "Лига" на Матео Салвини, настоящ вътрешен министър и вицепремиер на Италия, предаде ДПА.

Според италианските информационни агенции АНСА и Аднкронос прокурори в Милано разследват евентуална "международна корупция" и вече са извършили няколко разпита.

Информационният сайт "Бъзфийд" (BuzzFeed) обвинява приближен на Салвини, че е обсъждал с руски представители незаконното финансиране. Сайтът твърди, че разполага със запис от среща на 18 октомври в Москва между Джанлука Савоини, бивш говорител на Салвини, и пет други неназовани лица - двама италианци и трима руснаци.

На записа се чува как участниците обсъждат продажба на течно гориво от руска компания за италианската компания ЕНИ, като от сделката "Лига"-та ще получи 4 процента "комисион" в размер на десетки милиони долари.

Засега не е известно дали разследването на миланската прокуратура е започнало като реакция на публикацията на "Бъзфийд" или на подобна публикация от февруари на италианския седмичник "Еспресо", отбеляза ДПА.

Самият Салвини категорично отрича партията му да е била финансирана с руски пари. "От Москва съм носил само матрьошки и [детското филмче] "Маша и мечока" за моята дъщеря", каза той днес по италианско радио, цитиран от ТАСС.

Агенцията отбеляза, че Салвини е благоразположен към Русия и нейното ръководство. Между "Лига"-та и руската пропрезидентска партия "Единна Русия" има сключен договор за сътрудничество. Салвини многократно се е изказвал за отменяне не санкциите срещу руски юридически и физически лица.

Подробностите около предполагаемата афера

Подозренията спрямо италианската крайнодясна партия "Лига" на вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини и съмнителната ѝ близост към Кремъл стават все по-сериозни, пише в четвъртък германският в. "Зюддойче цайтунг". Изданието се позовава на аудиозаписа от високопоставена среща в хотел "Метропол" в Москва, състояла се на 18 октомври 2018 г.

Американският портал "Бъзфийд", който разполага със записа, публикува в сряда фрагмент от разговора и дешифровка на останалата част.

По време на срещата е обсъждана възможността за попълване на партийната каса на "Лига" с милиони долари от Русия, което обаче да стане така, че обществото да не разбере за незаконната финансова подкрепа за кампанията на партията на евроизборите през май т.г. Става дума за 65 милиона долара.

Русия е трябвало да продаде на италианския енергиен концерн Eni 3 млн. тона петрол за сумата 1.5 млрд. долара. В същото време 65 млн. е трябвало да бъдат трансферирани към "Лига" по заобиколен път и да попаднат в партийната каса.

На записа се чува гласът на Джанлука Савоини – помощник на Салвини, бивш негов прессекретар, който ръководи в Милано независимото обединение "Ломбардия – Русия".

Италианският в. "Република" нарича Савоини "помощник на Салвини в двора на Владимир Путин".

Самият Салвини не е бил в хотел "Метропол", но се е намирал в Москва по същото време. В една от изявите си по време на визитата той отново остро е разкритикувал международните санкции срещу Русия.

На записа се чува как Савоини разяснява пред руските си партньори политическите възгледи на Матео Салвини, колко добри връзки поддържа той с други националистически движения в Европа и как всички те възнамеряват с общи усилия да обърнат Европейския съюз с главата надолу.

"Ние искаме да променим Европа. Тази нова Европа трябва да е много по-близка с Русия", казва Савоини.

"Бъзфийд" не е успял да изясни кои са били руските участници в срещата. В Италия предполагат, че вероятно са информатори на Путин и партията му.

По-рано "Лига" отрече да е получавала пари от Москва. След като разкритията за сделката му с руснаците бяха огласени от медиите в Италия, Салвини заяви: "Завеждал съм дела в миналото, ще го направя и днес, утре и вдругиден: никога не съм вземал една рубла, евро, долар или литър водка като финансиране от Русия".

Изглежда обаче няма да му е толкова лесно да снеме подозренията. Лидерът на опозицията в Италия Никола Дзингарети, който оглавява Демократическата партия, призова Салвини незабавно да изясни въпроса.

Бившият министър-председател Матео Ренци коментира: "Това или е фалшива новина, или немислима разобличаваща история. Руски петрол за финансиране на "Лига"? Това е безумие".

През февруари италианският седмичник "Еспресо" отправи подобни обвинения, също отхвърлени от Салвини. Те се отнасяха до среща между Савоини и руснаци на 18 октомври миналата година, припомня ДПА.

Салвини е известен с това, че харесва руския президент Владимир Путин, но той винаги е отричал нелегални споразумения с Москва. Италианският вътрешен министър заяви, че по време на посещението си в Русия през октомври "се е чувствал у дома", подчертавайки, че "в някои европейски страни не се чувствам така".

Връзките с Москва са само щрих от финансовите галимации на "Лига".

Все още се губят следите на 49 млн. евро, които държавата плати на партията като компенсация за предизборната кампания и които пари са били присвоени, отбелязва "Зюддойче цайтунг".

Въпросите и коментарите относно тези 49 млн. евро дотолкова вбесиха Салвини, че той разпореди на администраторите на своите акаунти в социалните мрежи да блокират всички съобщения, съдържащи думите "49 милиона".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?