След 1,5-годишно разследване на ФБР

Прокуратурата в Ню Йорк обвини 49 руски дипломати в измама със здравни помощи

Москва отрича, изпълнявала се поръчка на русофобски сили в САЩ

Прокурорът на Ню Йорк Прийт Бхарара

Прокуратурата на Ню Йорк повдигна обвинения срещу 49 бивши и настоящи руски дипломати и техни съпруги за измами със здравни помощи, съобщиха осведомителните агенции в петък. Москва определи обвиненията като "евтина пропаганда" и заяви, че разследването е било незаконно.

Повдигнатите обвинения включват заговор за извършване на измама със здравни помощи и заговор за кражба на държавни средства, както и даване на лъжлива информация по въпроси, свързани със здравното осигуряване. Наказанието по такива обвинения е общо до 15 години затвор.

Обвинени са 25 бивши и настоящи дипломати и 24 съпруги. Задържани по делото обаче няма, тъй като всички обвиняеми имат дипломатически имунитет. Към момента само 11 от обвиняемите се намират на територията на САЩ.

Според разследването руснаците са укривали доходи и са твърдели, че техни деца са американски граждани, за да получават помощи при забременяване, раждане и грижи за малки деца. Измамата е лишила от 1,5 милион долара американската здравна програма "Медикейд", която е предназначена за помощ на социално слаби лица.

Обвиненията се отнасят до действащи и бивши служители на генералното консулство на Русия в Ню Йорк, постоянното представителство на Русия в ООН и нюйоркския отдел на търговското представителство на Русия в САЩ, както и техни съпруги. По данни на разследването на ФБР, което е продължило година и половина, нарушенията на американските закони са се състояли между 2004 и август 2013 г.

По данни на ФБР 58 от 63-те раждания, за които са съобщили руски дипломати и съпругите им в Ню Йорк между 2004 и 2013 г., са били финансирани от "Медикейд", която е до голяма степен федерално финансирана, но получава пари и от щатски и общински власти. През това време дипломатите и съпругите им, които са лъгали за имотното си състояние и националността на децата си, са харчили десетки хиляди долари за ваканции, луксозни часовници, скъпи бижута и маркови дрехи в луксозни магазини, отбелязва Ройтерс.

"Дипломацията би трябвало да е протягане на ръка за помощ, а не за бъркане в джобовете на страната-домакин", заяви прокурорът на Ню Йорк Прийт Бхарара. Той определи измамата като "позорна и системна корупция".

Бхарара посочи, че за да бъде снет дипломатическият имунитет на обвиняемите, Държавният департамент на САЩ трябва да отправи съответната молба до руските власти. Ако молбата бъде одобрена, американските власти ще могат да арестуват руските обвиняеми, в противен случай е възможно обвиняемите да бъдат експулсирани от САЩ.

Прокуратурата на Ню Йорк не изключва в измамата със здравните помощи да са замесени и други дипломатически мисии. "Разследването ни продължава. Всички държави, чиито дипломати са замесени в подобни измами трябва да имат предвид, че тези измами ще бъдат разкрити и ще последва повдигане на обвинения. Няма да търпим подобни деяния", заяви прокурорът на Ню Йорк..

Москва: Изпълнява се поръчка на русофобски сили в САЩ

Москва категорично отхвърля обвиненията срещу служители на руски мисии в САЩ, заяви в петък заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Според нас е противозаконно да бъдат следени служители в дипломатически учреждения независимо от коя държава", изтъкна Рябков. Според него обвиненията се базират върху "електронен анализ на доходи, прехвърляния на пари в едни или други сметки и т. н., извършван от тайните служби". "Прилагането на подобни хватки спрямо хора с дипломатически имунитет и служебни паспорти е в противоречие с всички норми на международното право и конвенционните норми в тази област", заяви представителят на Москва.

Давайки гласност на обвиненията, вместо да сезират Москва по дипломатически път, американските власти изпълняват според него "поръчка на русофобски сили в САЩ".

Русия има много поводи да критикува действията на служители от американски мисии във федерацията, но "не желае да върви по пътя на риторичната война, взаимните обвинения и претенции". "На фона на известните резултати в уреждането на големи конфликти някой във Вашингтон е изпитал голяма нужда да отрови атмосферата" между Русия и САЩ, добави московският дипломат.

Руският зам.-министър вижда в обвиненията "опит за реванш с цел уреждане на въпроси, незасягащи руско-американските отношения", но не уточни какво има предвид, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Вашингтон: Уведомили сме Русия, проучваме обвиненията

Правителството на САЩ уведоми властите на Русия за обвиненията в измами срещу руски бивши и настоящи дипломати. Държавният департамент в момента ги проучва, заяви говорителката на дипломатическото ведомство в САЩ Мари Харф.

Още е рано да бъдат обсъждани подробности по случая, включително евентуално погасяване на финансовите щети, посочи тя. "Според нас това не бива да повлияе двустранните ни отношения с Русия", които са "далеч по-мащабни, по-дълбоки, по-широки и по-сложни - много са важните въпроси, по които трябва да работим съвместно", допълни Мари Харф.

Споделяне

Още от Свят