Прокуратурата в Осло поиска лудница, а не в затвор за атентатора Брайвик

Три четвърти от норвежците обаче искат ефективна присъда за масовия убиец

Норвежката прокуратура поиска масовият убиец Андерш Брайвик да бъде въдворен в психиатрична клиника, тъй като е невменяем и негоден да носи наказателна отговорност, съобщиха световните агенции в четвъртък.

Три четвърти от норвежците обаче искат атентаторът да излежи ефективна присъда, сочи обявено по-рано през деня проучване. 74 на сто от жителите на страната смятат, че Брайвик е достатъчно здрав психически, за да бъде осъден, 10 процента настояват за "медицинско лечение", а 15 процента се колебаят или отказват да отговорят, сочи допитването.


"Ако съдиите вземат друго решение за психичното здраве на обвиняемия и не го въдворят на принудително лечение, той трябва да бъде осъден на 21 години затвор при строг режим - присъда, която може да бъде удължавана без ограничение, докато е смятан за опасен", каза прокурорът Свейн Холден.

Брайвик, който е съден за смъртта на 77 души в Норвегия миналата година, посрещна искането на прокуратурата с нацистки поздрав.

Преди да му бъдат поставени белезници и да бъде отведен от полицаите, Брайвик стана и сложи стиснатия си юмрук върху гърдите си, след това изпъна дясната си ръка.

Брайвик уби 77 души на 22 юли миналата година, като първо взриви кола пред централата на правителството и уби 8 души, а след това застреля 69 души, предимно тинейджъри, събрали се на лагер на управляващата партия. По думите му те заслужавали да умрат, защото подкрепяли имиграцията на мюсюлмани, която променяла чистата норвежка кръв.

Делото срещу Брайвик започна на 16 април в Окръжния съд в столицата на Норвегия. Според негови предишни съобщения присъдата срещу атентатора може да бъде произнесена най-рано на 20 юли, а другата възможна дата е 24 август. Сега съдът в Осло посочва, че процесът ще приключи на 22 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят