Прокуратурата в Пловдив проверява кандидат-кмета Славчо Атанасов

Соченият от социолозите за фаворит за кметския стол в Пловдив Славчо Атанасов, издигнат от коалицията ГЕРБ - ВМРО, е проверяван от районната прокуратура в Пловдив. Това съобщи в сряда прокурор Зорница Таскова, цитирана от БТА.

Според Таскова проверката е образувана през деня по сигнал на гражданин, че Атанасов е бил едновременно кмет на район "Тракия" и действащ адвокат от 2003 година досега.

"Законовият срок за оповестяването на резултата от проверката е 30 дни. Поради големия обществен интерес към този случай ще приключим проверката в най-кратки срокове и ще оповестим резултатите от нея", обясни прокурорът. По думите ѝ след като бъдат обявени резултатите от проверката Общинската избирателна комисия (ОИК) ще знае какво да прави по случая.

Преди седмица на брифинг на предизборните щабове на ДСБ, "Гражданска сила", Коалиция „Граждански конвент”, ОБТ, ССД, ЗНС и други партии отправиха питане вярна ли е информацията, че Славчо Атанасов е бил едновременно кмет на район "Тракия" и практикуващ адвокат.

Според представителите на партиите, ако Атанасов от 1 ноември 2002 година досега е действащ адвокат, както пишело в биографията му, той е нарушил  Закона за адвокатурата и Етичния кодекс.

Юристи смятат, че кандидатът за кмет е трябвало да подаде искане за отписване от адвокатския регистър след края на 2003 г., когато е сключил трудов договор като кмет на район "Тракия". Според тях законът не допуска адвокатката професия да се съвместява с трудови правоотношения или държавна служба.

От предизборния щаб на ВМРО определиха действията на опонентите на Славчо Атанасов “като поредни смешни опити на аутсайдери в кметската надпревара да обърнат внимание върху себе си”.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?