Прокуратурата в Рим започна ново разследване срещу Берлускони

Прокуратурата в Рим започна разследване за укриване на данъци срещу италианския премиер Силвио Берлускони, сина му Пиер-Силвио, вицепрезидент на неговата медийна компания Медиасет (Mediaset) и десетина други ръководители на компанията, предаде Франс прес в петък.

Разследването е част от съдебен процес в Милано за телевизионните права на Медиасет, заподозряна в данъчни злоупотреби със сметки на нейния филиал РТИ (Reti televisive italiane - Rti) през 2003-2004 година. Централата на РТИ е в Рим. По това дело премиерът вече е обвинен в данъчни измами.

Дебатите по делото бяха прекъснати в очакване на решение на Конституционния съд - предвидено за средата на декември - по декрет на министъра на правосъдието Анджелино Алфано, даващ наказателен имунитет на най-висшите правителствени ръководители по време на мандата им, включително на министър-председателя.

Медиасет, собственост на холдинга Фининвест (Fininvest) на Силвио Берлускони, е отчела растеж на чистата печалба с 33.7 процента през първите шест месеца на 2010 година до 241.6 милиона евро, което потвърждава прогнозата ѝ за увеличение на чистата печалба през 2010 година в сравнение с 2009 година.

Берлускони е обвинен в укриване на данъци, създаване на сенчести фондове и пране на пари при закупуването на правата за излъчване на американски фирми в Италия. Самият премиер многократно е  отхвърлял участието си в каквито и да било машинации,  заявявайки, че е станал жертва на заговор на съдии-комунисти, извършващи "посегателство срещу демокрацията".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?