Прокуратурата в Турция поиска близо 10 г. затвор за карикатура на Ердоган

Прокуратурата в Турция поиска присъда от девет години и десет месеца затвор за художник, който си е позволил да направи карикатура на Реджеп Ердоган, съобщава турското англоезично издание "Тудейс Заман", цитирано от БТА в сряда.

Делото се води срещу карикатуриста на вестник "Джумхуриет" Муса Карт за напълно безобидна карикатура, публикувана на 1 февруари тази година. Тогава Ердоган все още бе премиер на Турция. Рисунката изобразява двама крадци, които обират каса. Единият от тях казва: "Не бързай толкова, наблюдава ни холограма", а на заден план е нарисуван Ердоган във вид на холограма. Скечът е посветен на решението на Ердоган да говори чрез холограма на партийно заседание в края на януари.

Прокуратурата е била сезирана от адвокат на Ердоган, който заявява, че карикатурата обижда и клевети клиента му. Първоначално искането за наказателно преследване е било отхвърлено от прокурора като неоснователно. След възражения на адвоката на Ердоган се е преценило, че карикатурата преминава границите на критиката.

"Отново стана ясно, че в Турция има карикатура на правосъдие, а не истинско правосъдие" - така карикатуристът коментира предстоящия процес. Муса Карт припомни и корупционния скандал по върховете на властта в Турция, по който прокуратурата миналата седмица окончателно прекрати производството и свали обвинения срещу десетки висши държавници.

"Пред съда сега ще отговаря един карикатурист. Дори карикатуристите не биха могли да си представят подобно нещо", каза Карт.

В Турция се налагат много тежки наказания за уронване на престижа на властта и за посегателства срещу нейните символи. Преди ден Европейският съд по правата на човека осъди Турция да плати 26 000 евро обезщетение на турчин, който излежава 13-годишна присъда, защото е залял с боя статуя на Кемал Ататюрк

Споделяне

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?