Прокуратурата върна проверката за фондация "Демокрация" на НСБОП

Върховната касационна прокуратура е върнала на НСБОП предоставените от службата материали около проверката на фондация "Демокрация" заради непълно изясняване на случая.

МВР трябваше да установи дали има опит за пране на пари при дарението от 200 000 долара, направено на фондацията от кипърското дружество "Ромент Трейдинг".

Проверката бе поискана от прокуратурата, която се самосезира от публикации във в. "Труд" две седмици преди местните избори. Пред вестника изгоненият бизнесмен Майкъл Чорни заяви, че е превел чрез своя кипърска офшорка 200 000 хиляди долара на фондацията, оглавявана от бившия премиер Иван Костов.

В разгара на скандала прокуратурата възложи на НСБОП да извърши проверка за пране на пари като даде срок от 20 дни.

В петък стана ясно, че прокуратурата е получила документите от разследването. Шефът на НСБОП Румен Миланов обаче загатна още тогава, че вероятно проверката ще бъде удължена.

Според висшите прокурори събраната до момента информация е непълна и не са изпълнени всички прокурорски разпореждания. От ВКП днес уточниха, че става въпрос за събиране на важни документи от различни служби и организации, включително и от чужбина.

Времето не е достатъчно да се изпълнят всички задачи, обясни главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов пред mediapool.bg. Той добави, че всеки петък МВР изпращало справка в прокуратурата докъде са стигнали с проверката.

В самата справка, която била предадена миналия петък, антимафиотите посочили конкретно кои от възложените им задачи все още не са изпълнени.

Очаквали се документи от Кипър, които трябвало да дойдат, трябвало да се получи и разрешение от съда за отварянето на банкови сметки.

От прокуратурата съобщиха, че предоставят още 20 дневен срок на НСБОП, за да изяснят пропуснатите обстоятелства.

Миналия петък, в деня когато стана ясно, че НСБОП е пратило материалите от проверката в прокуратурата, в. "Труд" съобщи, че Иван Костов е решил да върне 200 000 долара на фирма "Ромент трейдинг" дори и да се докаже, че парите не са на Майкъл Чорни. От фондацията опровергаха тази информация и потвърдиха позицията си, че парите ще бъдат върнати само ако се установи, че са на Чорни.

И Иван Костов, и директорът на "Демокрация" Гроздан Караджов отхвърлиха твърденията на Чорни и заявиха, че по никакъв начин не са свързвали с него постъпилото дарение. От фондацията бе изпратено официално писмо до кипърската фирма, с което тя е призована да посочи с документи чия собственост е била "Ромент трейдинг" към момента на превода на парите - 7 юни 2001 г.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?