Прокуратурата въстана срещу съда заради пускането на оряховския обвинител

Изключително рязка реакция от страна на Софийска градска прокуратура (СГП) предизвика решението на Софийски апелативен съд (САС) да освободи във вторник срещу 5 хил. лв. парична гаранция оряховския прокурор Димитър Нинов. Той бе задържан миналата седмица при специализирана операция по подозрение, че като зам.-районен прокурор на Оряхово е оказвал натиск и е покривал дела срещу лично облагодетелстване.

При първоначалното решение за оставянето на Нинов зад решетките магистратите от по-долната инстанция - Софийския градски съд - са взели под внимание единия от трите посочени от прокуратурата случаи, за които се твърди, че арестуваният е взел подкуп от 1000 германски марки преди близо 9 години. Другите два случаи били за около 500 лева, но тях магистратите не взели предвид.

САС се мотивира за освобождаването на Нинов с това, че използваните срещу него данни от специални разузнавателни средства са били събирани по времето, когато той се е ползвал с имунитет, а носителите, на които са били направени записите, не са били унищожени. Преди падането на магистратския имунитет прокурорите бяха защитени единствено от започване на наказателно преследване без решение на ВСС, но не и срещу тяхното разработване със СРС-та.

Марин Марковски, адвокат на Нинов, обясни пред журналисти, че на клиента му в понеделник са били повдигнати нови обвинения освен тези за подкуп и оказване на натиск, а именно – престъпление срещу правосъдната система. Това според Марковски е юридически несъстоятелно, защото се прави пред инстанцията, в която се обжалва мярката за неотклонение “задържане под стража” на клиента му.

Съдът взе този протест предвид и се мотивира, че новите обвинения са повдигнати в нарушение на закона, защото не е станало в присъствието на защитата, а само на служебен адвокат.

При пускането на Нинов от ареста под гаранция съдът е счел и че свидетелите, дали показания, са имали лично отношение към прокурора и затова са твърдели, че той е корумпиран.

Публичен прокурорски протест

Само няколко часа по-късно от прокуратурата обясниха, че правото на защита на Нинов не е било нарушавано, защитниците са били поканени за повдигане на новите обвинения, но нито един не се е явил.

“Правото на защита не бива да бъде използвано за шиканиране на процеса и за създаване на умишлени пречки пред разследващите органи. На Нинов бe назначен служебен защитник още при повдигането на първоначалните обвинения. Той го е приел и това е отразено в протокола”, заяви говорителят на СГП Стиляна Кожухарова в пръв по рода си публичен протест на прокуратурата срещу решение на съд.

По думите ѝ доказателства могат да се събират и между двете съдебни заседания.  

“Те бяха предоставени пред съда по надлежния ред и няма никакви процесуални пречки да бъде взети в предвид”, добави прокурорът.

Макар част от доказателствата на НСС, представени пред апелативния съд, да са били с изтекла давност, източници на Mediapool от прокуратурата заявиха, че впоследствие те са били наново потвърдени от свидетелските показания на десетина души от Оряхово.

Това обаче не е станало в присъствието на съдия поради липсата на достатъчно време между двете съдебни заседания. Притеснението на държавното обвинение е, че след пускането на свобода на Нинов свидетелите може и да се разколебаят да потвърдят показанията си.

Седем престъпления

Държавното обвинения поиска постоянен арест за Димитър Нинов с мотива, че той има “трайно установени престъпни навици” и съществува реална опасност да извърши и други престъпления. Във вторник Кожухарова обяви официално и престъпленията, в които обвиняват оряховския зам.-районен прокурор. Това са седем нарушения на закона, извършени от прокурора в периода 1998 – 2006 г.– вземане на подкупи (през 1998 г.), престъпление по служба (1998 г.), кражба (2003 г.), три осуетявания на наказателно преследване (2001 и 2003  г.), противозаконна принуда за дознател (2006 г.).

Адвокат Марковски определи повдигнатите допълнително обвинения срещу Нинов като смущаващо беззаконие.

Когато някой е на скамейката на молителите във връзка с незаконен арест, е много лесно да се запее арията на клеветата, за да може човекът да остане в ареста, каза адвокатът. Той не пожела да уточни дали някой има интерес клиентът му да остане в ареста.

Марковски каза още, че никъде в материалите по делото за Димитър Нинов не присъства името на депутата от левицата и лидер на “Рома” Тома Томов, който миналата седмица остана без имунитет, защото в качеството си на районен прокурор на Оряхово е извършвал злоупотреби.

Дисциплинарно уволнение

По информация на Mediapool, главният прокурор Борис Велчев ще внесе в сряда искане до Висшия съдебен съвет за дисциплинарно уволнение на своя подчинен. Разработката срещу него е подновена през месец октомври 2006 г., въпреки че сигналът за престъпленията на Нинов е подаден още през 1999 г. от Националната следствена служба (НСС).

Близки до разследването твърдят, че през цялото време сигналите са били укривани от прокурори от Върховна касационна прокуратура заради връзките на Нинов с Тома Томов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?